Kemi

Beregn pH

04. marts 2013 af studiehjælp1992 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har følgende opgave:

Beregn pH i 0,10 M ammoniumchlorid. Ks værdier.


Hvordan gør jeg?


kan se at cl- som er en base, har kb = 1*10-21 M og pKb = 21

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. marts 2013 af mathon

ved 25ºC

                       NH4+ (aq)  er en svag syre


                           pH = (1/2) • (pKs - log(cs))  =  (1/2) • (9,25 - log(10-1)) = (1/2) • (9,25 + 1) = 5,13

               


Svar #2
04. marts 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

#1 Tak. Ja, kan godt se at jeg skulle have kigget på tabellen ved 25 C.
Men hvis jeg præcis skal løse samme opgave, bare med natriumcarbonat (Na2CO3.), hvad gør jeg så? for den står nemlig ikke på tabellen så kan ikke se dens pks.


Svar #3
04. marts 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

dens pkb*


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. marts 2013 af mathon

ved 25ºC

0,1 M Na2CO3     

                 pOH = (1/2) • (pKb - log(cb))  =  (1/2) • (3,60 - log(10-1)) = (1/2) • (3,60 + 1) = 2,30

                 pH = 14 - pOH = 14 - 2,30 = 11,70


Svar #5
04. marts 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

dvs #1 giver 8,87 idet man skal sige 14 - 5,13?


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. marts 2013 af mathon

    #5
                     Nej


Svar #7
16. april 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

#6 Opgaven skulle åbenbart løses vha kaværdier. Hvordan kan jeg beregne opgaven vha ka?

 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. april 2013 af mathon

"Hvordan kan jeg beregne opgaven vha ka?"

                           pOH = (1/2) • (pKb - log(cb))

                           14 - pH = (1/2) •(14 - pKs - log(cb))

                           14 - pH = 7 - (1/2) • (pKs + log(cb))

               pH = 7 + (1/2) • (pKs + log(cb))


Skriv et svar til: Beregn pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.