Fysik

Gnidningskræfter

05. marts 2013 af simon199999 (Slettet)

Hejsa. Der er lige 1 spørgsmål jeg ikke kan finde ud af, håber at der er nogle som kan hjælpe mig med at lave den.. Jeg skriver også lige det øvrige opgaver ind, for dem vil jeg mene at i får brug for:

 En kasse slæbes hen ad en vandret gulv. Gnidningskraften (Fgnid) fra gulvet på kassen kan udregnes vha. denne formel:

Fgnid=U*ft

Gnidningskoefficient= 0,5
Masse på kassen: 12kg

a)Beregn størrelsen af gnidningskraften

Fgnidning= u*ft                                  Ft= 9.82N/kg*12kg=117,84                     F gnidning 0.5*117.84=58.92N

b) Find det arbejde, som gnidningskraften udfører på kassen, når den slæbes den 3,4 m hen ad gulvet.

Jeg er lidt usikker ved denne opgave:

Fgnidning=59N*3.4=200.6J

Eller kan man lave den på denne måde, men jeg ved ikke helt hvilken en der er den rigtige?
Fgnidning=u*ft
(Fgnidning=3.4*117.84)

c) Når kassen er slæbt 3,4 m hen ad gulvet, slippes den. Hvor stort er det samlede arbejde udført på kasse?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2013 af peter lind

Brug arbejde = kraft*vej


Svar #2
05. marts 2013 af simon199999 (Slettet)

Jeg er ikke helt med??


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. marts 2013 af peter lind

Hvad forstår du ikke ? Hvad arbejde er, kraft, vej ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. marts 2013 af hesch (Slettet)

#2:   Når du starter med at slæbe kassen, og accelererer den, tilfører du kassen kinetisk energi.

Ekin = ½mv2

Under slæbning, ved jævn hastighed, tilføres ikke yderligere kinetisk energi, idet trækkraft og gnidningkraft er lige store, men modsatrettede. Gnidningskraften * længde bliver til termisk energi ( kassens bund bliver varm ). Når du slipper kassen, decellererer den til standsning, og den tilførte kinetiske energi forsvinder fra kassen igen, og omdannes til termisk energi under nedbremsning.

Så den samlede energi, tilført kassen er derfor termisk energi = gnidningskraft * længde


Skriv et svar til: Gnidningskræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.