Fysik

Hastighedsfilter

07. marts 2013 af came (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg har en opgave, hvor 2 paralelle metalplader anbringes i vakuum, så afstanden mellem er 1,70 cm og spændingsfaldet mellem dem er 34 V. Jeg har beregnet det elektriske felt imellem pladerne.

Nu, på figuren ses der en elektronkanon, som accelererer elektroner fra hvile ved at lade dem gennemløbe et spændingsfald på 220 V.

Jeg skal finde ud af hvilken fart elektronerne opnår ved denne acceleration.

Jeg er ikke sikker på hvordan jeg skal finde ud af dette, kan ikke umiddelbart se en formel jeg kan bruge. Jeg havde tænkt lidt på om jeg skulle regne den kinetiske energi, for ud fra den kan jeg finde farten, men jeg kunne heller ikke se hvordan jeg ville skulle beregne energien.

Nogle idéer?

 

(-: På forhånd tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2013 af peter lind

Du skal som du foreslår have fat i den kinetiske energi. En elektron der gennmløber en spændningsforskel på V volt opnår en kinetisk energi på e*V, hvor V er ladningen af elektronen


Svar #2
07. marts 2013 af came (Slettet)

Okay, jeg er ikke helt sikker på jeg ved hvad jeg skal med det men jeg ved at Ekin= v*e

Kan jeg så ikke bare bruge Ekin= U*q idet jeg kender spændingsforskellen (de 220 V) og e er vel elementarladningen af en elektron?

Så når jeg har Ekin isolerer jeg bare v i Ekin=v*e, hvis v altså står for hastigheden her? Du har skrevet v var ladningen af elektronen :)

 


Svar #3
07. marts 2013 af came (Slettet)

Nej, undskyld - jeg tror jeg tror et u har været et v.

Men Ekin= 1/2 * m * v, så hvis jeg finder Ekin ved at gange ladningen (220 V) med elektronens elementarladning kan jeg så ikke finde v her ved at isolere den for så kender jeg den kinetiske energi og massen for en elektron så har jeg fundet hastigheden? :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. marts 2013 af peter lind

spændningsforskellen er ikke en ladning. Elektronen har derimod en elementarladning e, som du kan slå op i din bog.  Det giver ½mv2 = e*V


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. marts 2013 af mathon

 

                          Ekin = (1/2) • me • v2 = e U  = (1,60218·10-19 C) • (220 J/C) = 3,52479·10-17 J

                          v = (2 • Ekin / me)1/2 = (2 • (3,52479·10-17 kg·m2/s2) / (9,10939·10-31 kg))1/2 = 8,8·106 m/s

                                          


Skriv et svar til: Hastighedsfilter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.