Fysik

Gravitation HJÆLP :)?

07. marts 2013 af AFG-Z (Slettet)

Hej

Jeg vil gerne spøger om hjælp til følgende opgave. Håber De kan hjælpe :)

 

En kugleformet vejrballon fyldt med helium skal opsendes fra jordens overflade. Ballonens radius er R = 2,5 m og den samlede masse er m = 15 kg (inklusiv helium, ballonhylster og måleinstrumenter).


a) Bestem accelerationen, umiddelbart efter at ballonen er sluppet fra hvile ved jordens overflade.

Jeg har svaret førlgende:

a=(G*m_E)/r^2=(6,67*10^-11 N*(m^2/kg^2) * 5,97*10^24 kg)/(2,5m+6,38*10^6m)^2=9,8m/s^2


b) Under opstigningen påvirkes ballonen af en luftmodstand med størrelsen F = (1/2)*π*R^2*c_w*ρ_L*v^2, hvor c_w=0.4. Bestem ballonens terminalfart under opstigning.

Passer opgave a og hvordan løses opgave b.

På forhånd tak

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2013 af peter lind

I a er ballonen påvirket af 2 kræfter nemlig tyngdekraften på ballonen og opdriften, som er modsat rettet tyngdekraften. Opdriften findes som tyngdekraften på den luft som ballonen fortrænger.

b) Sluthastigheden opnås når de samlede kræfter er 0 altså når luftmodstanden er lige så stor som kræfterne i a


Svar #2
07. marts 2013 af AFG-Z (Slettet)

Altså mener De så at det giver følgende:

a)

(G*m_E*m/r^2) - (m*g) = ma

b)

(G*m_E*m/r^2) + ((1/2)*π*R^2*c_w*ρ_L*v^2) - m*g = m*a

 

Passer dette?


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. marts 2013 af peter lind

ne. Du skal dele opgaven op og holde klart adskildt hvilken masser, der er tale om


Svar #4
07. marts 2013 af AFG-Z (Slettet)

Det jeg mener er at m_E er jordens masse og m er ballonens masse 


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. marts 2013 af peter lind

Der indgår også massen af den luft, som ballonen fortrænger


Svar #6
07. marts 2013 af AFG-Z (Slettet)

Undskyld det forstår jeg ikke :(


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. marts 2013 af peter lind

se #1


Skriv et svar til: Gravitation HJÆLP :)?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.