Fysik

Opdrift

09. marts 2013 af thenyouretoastmate (Slettet) - Niveau: A-niveau

mballon= masse af ballon,udstyr og gas i ballonen.

 

Fop= ρfortrængt luft * Vballon * g , ρfortrængt luft * Vballon = mfortrængt luft

∑F_y = F_op - m_ballon*g = ma

 

Skal det være m = mfortrængt luft + mballon 

eller m=mballon 


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. marts 2013 af hesch (Slettet)

mop =  mfortrængtluft - mballon

mballon = mhylster + mindregas


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. marts 2013 af hesch (Slettet)

#1:   Fop = mop * g


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. marts 2013 af peter lind

Lige for at få betegnelserne rigtig.

Hvis man har en træklods, der flyder på vand, vil man ikke sige at opdriften er 0. Man vil sige at opdriften og tyngdekraften er lige store og vil modvirke hinanden.

Der gælder altså

Opdrift = masse af fortrængt luft*g = V*ρluft*g

Tyngdekraft = m*g hvor massen er massen af legemet her ballonen


Svar #4
09. marts 2013 af thenyouretoastmate (Slettet)

Tak for jeres bidrag men i svarer ikke på mit spørgsmål.

Jeg er i tvivl om hvad massen, man ganger på accelerationen, er. Mit resultat for acceleration umiddelbar efter ballonen slippes fra overfladen af jorden giver kun mening, hvis m*a=(mfortrængt luft+mballon)*a, men jeg er tvivl om hvadenten dette er rigtigt, eller om jeg har fejl et andet sted i opgaven..


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. marts 2013 af peter lind

Du skal bruge Newtons anden lov F = m*a, hvor m er massen af ballonen. Det er jo massen af ballon der accelerer Kræfterne er angivet i det foregående


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. marts 2013 af hesch (Slettet)

#4:

mop =  mfortrængtluft - ( mhylster + mindregas )

Det er en "fiktiv" masse, der har den egenskab, at når man ganger den med g, får den totale opadrettede kraft. En matematisk bekvemmelighed på den måde, at du slipper for at beregne kræfterne på hver del-masse, for siden at addere dise kræfter.

Der skal altså stå:  Fop = m*a=(mfortrængt luft  minus  mballon)*a.  For kraften på mballon er positiv nedad. Derimod er kraften på mfortrængtluft positiv opad, for denne luft er jo fjernet og erstattet med f.eks Helium, der så indgår med  modsat fortegn af  m fortrængtluft.


Skriv et svar til: Opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.