Matematik
Taylorrækken
Ud fra funktionenen f(x)=cos(2x), skal Taylorrækken findes for f(x) omkring π/6.
Nogen der kan hjælpe om mit svar er korrekt? (vedhæftet)
Svar #2
09. marts 2013 af OhFortuna (Slettet)
I bogen finder du cos(x)= 1 - x2/(2!) + x4/(4!) - ...
nu med 2x:
cos(2x)= 1 - (2x)2/(2!) + (2x)4/(4!) - ...
Svar #4
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
Man skal benytte udtrykket for Taylorrækken
f(x) = f(x0) + ∑∞n=1 f(n)(x0)/n! · (x-x0)n
Med f(x) = cos(2x) og x0 = π/6 , skal man beregne de højere afledede af f(x0) i dette punkt.
Diskussionen kører også i den anden tråd, se linket i #1.
Svar #5
09. marts 2013 af peter lind
#2 Det er kun næsten taylorrækken for cos(2x) udviklet fra x =0. For at det skal blive Taylorækken for cos(2x) skal du trække de 2 i 2x ud for sig selv. Der spørges imidlertid om Taylorrækken udviklet fra π/6
Svar #6
09. marts 2013 af Sonja22 (Slettet)
Tak allesammen. Har jeg forstået det rigtigt denne gang? Vedhæftet
Svar #7
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#6
Det ser rigtigt ud. Benyt, at man kender de eksakte værdier for cos(π/3) of sin(π/3) .
Svar #9
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#8
Man bør vide, at
cos(π/3) = 1/2 , og at sin(π/3) = (√3)/2 .
Svar #10
09. marts 2013 af Sonja22 (Slettet)
Jeg har bare fulgt bogen..er der en regel om hvor mange gange det skal differentieres? Jeg forstår ikke det jeg er kommet frem til :(
Svar #11
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#10
Taylorrækken er en uendelig række, se #4. Man kan så med fordel benytte, at cos() differentieret 2 gange giver -cos() , og at sin() differentieret 2 gange giver -sin():
(cos(2x))(2n) = (-1)n·22n·cos(2x) , og
(cos(2x))(2n+1) = -(-1)n·22n+1·sin(2x)
Svar #12
09. marts 2013 af Sonja22 (Slettet)
Jeg er stadig ikke med. Har løst opgaven på en anden måde. Kan den regel bruges og hvis nej hvilken skal man bruge og hvorfor?
er virkelig lost :(
Svar #14
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#13
Du kan ikke bare tage rækken for cos(x) og så kalde det rækken for cos(2x) og så yderligere erstatte x, først med x-π/6 og så videre med 2x-π/6.
Man får rækken for cos(2x) ved at erstatte x med 2x i rækken for cos(x).
Når man skal bestemme Taylorrækken for cos(2x) ud fra x0 = π/6 skal man beregne alle de afledede for cos(2x) i punktet π/6 .
Svar #15
09. marts 2013 af Sonja22 (Slettet)
Vil du prøve at vise hvordan du løser a) med en forklaring?
Svar #16
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#15
Hvad går a) ud på?
Igen: Beregn de højere afledede af cos(2x) for x = π/6 og indsæt i udtrykket i #4 for Taylorrækken.
Svar #17
09. marts 2013 af Sonja22 (Slettet)
a) går ud på: f(x)=cos(2x). Find Taylorrækken for f(x) omkring π/6.
Hvordan gør man det? Vil du ikke nok vise det?
Svar #18
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#17
Det er jo forklaret i detaljer ovenfor.
Man beregner de afledede i π/6 ved at benytte
(cos(2x))(2n) = (-1)n·22n·cos(2x) , og
(cos(2x))(2n+1) = -(-1)n·22n+1·sin(2x)
sammen med
cos(π/3) = 1/2 , og sin(π/3) = (√3)/2 .
Man har så
(cos(2x))(2n)|x=π/6 = (-1)n·22n·cos(π/3) = (-1)n·22n·(1/2) = (-1)n·22n-1 , og
(cos(2x))(2n+1)|x=π/6 = -(-1)n·22n+1·sin(π/3) = -(-1)n·22n·√3
Man har så for Taylorrækken
f(x) = ∑∞n=0 (cos(2x))(2n)|x=π/6 · (x-π/6)2n/(2n)! + ∑∞n=0 (cos(2x))(2n+1)|x=π/6 · (x-π/6)2n+1/(2n+1)!
= ∑∞n=0 (-1)n·22n-1 · (x-π/6)2n/(2n)! - ∑∞n=0 (-1)n·22n·√3 · (x-π/6)2n+1/(2n+1)!
Svar #19
09. marts 2013 af Sonja22 (Slettet)
Tusind tak!
Hvad så når det er Maclaurinrækken for f(x)?
Skriv et svar til: Taylorrækken
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
