Matematik

Bestem en forskrift

09. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Hvordan bestemmer man en forskrift for M som funktion af x ?

I en model for dyrkning af en bestemt afgrøde på en mark kan sammenhængen mellem høstudbyttet M (målt i ton) og mængden af tilført kunstgødning x (målt i kg) beskrives ved differentialligningen:

dM/dx = 0,000369 • M • (15,50 - M) , 0 ≤ x ≤ 1000.

Det oplyses, at høstudbyttet er 13,1 ton, når der tilføres 400kg. kunstgødning.
 

a) Bestem en forskrift for M som funktion af x.



 


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. marts 2013 af SuneChr

Søg på løsningsmodellen for den logistiske differentialligning,

f.eks. her:  http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/difflign.html


Svar #2
09. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Det forstod jeg ikke så meget af :(


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. marts 2013 af 123434 (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Vi har

                                              dy/dx = 0,000369 • y • (15,50 -y) , 0 ≤ x ≤ 1000.         

jeg har skrevet y
for ikke at blande
bogstaverne sammen,
da M ofte betegner
bæreævnen

                                               y = 15,50 / (1 + C•e-0,000369•15,50•x)  

y(400) = 13,1:

                                               13,1 = 15,50 / (1 + C•e-0,000369•15,50•400)       

isoler C og sæt
denne værdi ind i
formlen igen     

                                              

 


Svar #5
09. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

giver C = 1,80517


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#4 uddybet

den logistiske ligning        

                                              y' = a • y • (M-y), a,M>0
har for 0 < y < M
den fuldstændige løsning

                                             y = M / (1 + C•e-aM•x), C > 0


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#5

          ja


Svar #8
10. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Er det således man skriver den op?:

dM / dx = 0,000369 • M • (15,50-M)

dy/dx = a • y (M-y)   0 ≤ y ≤ M,    a,M∈R

har løsningen 

y = M / (1+C • e-a•M•x  )

M = 13,1 ton 
x = 400kg

dy / dx = 0,000369 • y • (15,50-y),   0≤x≤1000

y = 15,50 / (1+C • e-0,000369•15,50•x )

y (400)=13,1

13,1= 15,50 / (1+ C • e-0,000369•15,50•400   

solve(øverste , C) giver C = 1,8052

 

y = 15,50 / (1+1,8052  • e-0,000369•15,5•x )


Svar #9
10. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Salgsprisen for 1 ton af afgrøden er 700kr., og 1 kg kunstgødning koster 1,97kr.
b) Skitser grafen for fortjenesten (målt i kr.) som funktion af x, og bestem den værdi af x, der giver den største fortjeneste.

Hvordan gør jeg dette?


Brugbart svar (1)

Svar #10
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Høstudbyttet M som funktion af mængden af tilført kunstgødning x er givet ved funktionen M(x), der blev undersøgt ovenfor. Fortjenesten er derfor salgspris minus omkostninger, dvs

f(x) = 700·M(x) - 1,97·x

Find maksimum for funktionen f(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. februar 2017 af MiamajaS (Slettet)

??? nogen der kan forklare #10 lidt mere :-) 


Skriv et svar til: Bestem en forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.