Fysik

Energitab

10. marts 2013 af mimok (Slettet)

Jeg har fået opgave, som jeg ikke sikker på, hvordan den skal løses. Her er opgavebeskrivelse:

en bold kastes lodret opad med begyndelsesfarten 16,0 m/s. når bolden kommer ned igen til starthøjden, er farten på grund af luftmodstanden faldet til 14,8 m/s
boldens masse er 152 g

a) beregn boldens tab i mekanisk energi

Den skal løses på flg. måde: Etab=Ekin1-Ekin2

Men jeg forstår ikke, hvorfor den potentielle energi skal sættes lig 0, når det er en ændring i beliggenheden. 

b) Gør rede for, om tabet i mekanisk energi er størst på opturen eller på nedturen.

Er det på vej op, da det er mest modstand?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2013 af OhFortuna (Slettet)

Hvis der ikke var noget energi tabt, var hastigheden nedad også 16 m/s.

hastgihedstab er 16-14,8=1,2 m/s

Energitab :½mv2 = ½ * 0.152 * (1.2)^2 kgm/s ≈ 0,11 kgm/s.

Luft modstand er i forhold med hastigheden, som er højest i opturen.


Svar #2
10. marts 2013 af mimok (Slettet)

Men hvad så med den potentielle energi? Der er jo ændring i beliggenheden?

 

Så der er størst energi tab på vej op?


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2013 af hesch (Slettet)

#1:  Neej, den går ikke:

Ekin = ½mv2

v1 = 16 m/s   , v2 = 14,8 m/s

Energitab = ½*m*v12 - ½*m*v22 = ½*m*( v12 - v22 ) = 2,809 kgm2/s2 = 2,809 J

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. marts 2013 af hesch (Slettet)

#2: Summen af kinetisk og potentiel er konstant uden luftmodstand.

Denne luftmodstand forårsager, at tab er proportionale med v2.


Skriv et svar til: Energitab

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.