Biologi

Hardy weinberg ligevægt - hjælp, haster!

11. marts 2013 af Mezia (Slettet)

Opgave IV.8:
I USA er hyppigheden af rhesus-negative (rr) personer ca. 16 %. Antag at befolkningen er i Hardy-Weinberg ligevægt med hensyn til rhesus-systemet.
a) Beregn hyppigheden af r-allelen i populationen:

Benytter Hardy-weinberg ligningen: 2qp + p2 + q2
2pq = Rr p2 = RR q2 = rr
Der vides at q2=rr er 16 % og for at finde r-allelen i populationen gøres følgende: √0,16 = 0,4 Korrekt
b) Hvor stor en del af de rhesus-negative kvinder kan forventes at være gift med rhesus-positive mænd?
P2 + 2pq = sandsynlighed Rh+
Hardy-weinberg ligningen omskrives, hvor p: 1 - 0,4 = 0,6
Nu hvor både p og q kendes, sættes de ind i ovenstående ligning: 0,62 + 2 * 0,6 * 0,4 = 0,84
Der vides at: (RR + Rr) * (rr)
(0,62 + 2 * 0,6 * 0,4) * 0,42
0,16 er antallet af negative kvinder, da rr ? negative kvinder: 0,16 * 0,84 = 0,1344
Dermed forventes 0,1344 Rh negative kvinder at være gift med Rh-positive mænd. (Mit svar er ikke korrekt, da jeg har medregnet kvinden, nogen der kan hjælpe mig med opgaven, for jeg kan ikke se, hvad jeg skal gøre???)


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. marts 2013 af peter lind

Det er det samme som andelen af rhesus positive mænd i befolkningen


Svar #2
11. marts 2013 af Mezia (Slettet)

Det kan være det lyder meget dumt, men jeg kan ikke se, hvordan det skulle udregnes


Svar #3
11. marts 2013 af Mezia (Slettet)

Er det rigtigt at det er ´0,84? dvs.b) Hvor stor en del af de rhesus-negative kvinder kan forventes at være gift med rhesus-positive mænd?
P2 + 2pq = sandsynlighed Rh+
Hardy-weinberg ligningen omskrives, hvor p findes først: 1 - 0,4 = 0,6
Nu hvor både p og q kendes, sættes de ind i ovenstående ligning: 0,62 + 2 * 0,6 * 0,4 = 0,84
dvs, 84 % er sandsynligheden for, at hun gifter sig med en positiv mand.


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. marts 2013 af peter lind

Der er ingen grund til at blande Hardy-Weinberg ind i den sag, Hvis man ikke gifter sig med en anden på grund af blodtyper så  ægtemand vælges vilkårlig d.v.s. med samme fordeling af blodtyper mellem mellem mændene altså 84%, Hvis de skal pindes ud i detaljer i befolkningen

Sandsynlighed for blodtype mellem ægtepar

Begge rhesus negativ   0,16*0,16

Kvinde negativ, mand positiv   0,16*0,84

kvinde positiv, mand negativ   0,84*0,16

begge positive 0,84*0,84


Svar #5
11. marts 2013 af Mezia (Slettet)

Okay, tak skal du have


Skriv et svar til: Hardy weinberg ligevægt - hjælp, haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.