Matematik

Længden af sider i retvinklet trekant

11. marts 2013 af hjaelpsoeges (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder med en opgave, hvor jeg får oplyst længden af b (6 cm) og c (10 cm) i trekant ABC. Skal jeg bare beregne a ved hjælp af denne formel:

a2+b= c2 ?? Eller skal jeg bruge sinus og cosinus? 

Og hvis ja, kan I så ikke være søde at give et eksempel ud fra opgaven? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. marts 2013 af sarah0010 (Slettet)


Brugbart svar (2)

Svar #2
11. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man isolerer a2 af Pythagoras

a2 = c2 - b2 ,

og dermed er

a = √(c2 - b2)


Svar #3
11. marts 2013 af hjaelpsoeges (Slettet)

# 2 

Tak. Bagefter har jeg en anden trekant, hvor jeg kun kender siden af e (30 cm) på trekant DEF. Så skal jeg udregne f og d. Men hvordan? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. marts 2013 af DelFerro (Slettet)

Hvis du har en bekendt vinkel, kan du nøjes med trigonometrien.


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ved at benytte flere oplysninger, som du ikke har fortalt os om her. Er den anden trekant DEF ensvinklet (ligedannet) med trekant ABC fra det tidligere spørgsmål? Hvis det er tilfældet bestemmer man først skalaforholdet mellem de to trekanter ud fra to ensliggende sider, der er kendt i begge trekanter, og man kan så beregne de manglede sider.


Svar #6
11. marts 2013 af hjaelpsoeges (Slettet)

Opgaven er vedhæftet. Jeg har i trekant ABC udregnet, at a = 8 cm. Der står også i opgaven, at størrelsesforholdene ikke er korrekte. Hvordan skal jeg så udregne skalafaktoren? Det kan jo ikke passe, at jeg skal sige 30 divideret med 6

Vedhæftet fil:Matemat.png

Brugbart svar (2)

Svar #7
11. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Trekanterne er ensvinklede, som jeg formodede i #5. Tegningerne er ikke skalatro til samme målestoksforhold, men oplysningerne om dem er stadig korrekte. Benyt, at siderne AC og DF er ensliggende til at bestemme skalaforholdet.


Svar #8
11. marts 2013 af hjaelpsoeges (Slettet)

Mange tak! Det er en stor hjælp. 


Skriv et svar til: Længden af sider i retvinklet trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.