Matematik

Monotoniforhold

14. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Hvordan bestemmer man monotoniforholdene?

En funktion f er givet ved f(x) = ln(x ) - x+3 , x>0. Bestem monotoniforholdene for f. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man starter med at løse ligningen f '(x) = 0 , og dernæst bestemmer man fortegnsvariationen for f '(x) .


Svar #2
14. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Er det sådan indtil videre?:

f(x) = ln(x ) - x+3

f´(x) 1/x - 1 

f´(x)=0

1/x-1 = 0

1/x = 0+1

1/x = 1

x = 1 • 1

x = 1


Brugbart svar (2)

Svar #3
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Ja.


Svar #4
14. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Hvad mener du med, at jeg skal bestemme fortegnsvariationen for f´(x)  ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal undersøge, hvorledes fortegnet for f '(x) varierer med x. Bestem de intervaller, hvor f '(x) > 0 , og hvor f '(x) < 0 .


Svar #6
14. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

f´(-4) =-1,25 > 0

f´(4)= -0,74>0 

Så den er aftagende ??


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det har du helt misforstået.

Funktionen er kun defineret for x > 0. Benyt, at du lige har løst ligningen f '(x) = 0 . Undersøg fortegnet for f '(x) i intervallerne, hvori definitionsmængden opdeles af nulpunkterne for f '(x) .


Svar #8
14. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Hvordan skal jeg undersøge fortegnet for f´(x) i intervallerne?


Brugbart svar (1)

Svar #9
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ved at beregne f '(x) i passende punkter mellem nulpunkterne, lidt efter den ide, som du benyttede i #6.


Svar #10
14. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Hvad mener du med nulpunkter?


Brugbart svar (1)

Svar #11
14. marts 2013 af Krabasken (Slettet)

Her er lidt at kigge på - måske letter det forståelsen :-)


Brugbart svar (1)

Svar #12
14. marts 2013 af Krabasken (Slettet)

Vedhæftet


Brugbart svar (1)

Svar #13
14. marts 2013 af Krabasken (Slettet)

Vedhæftet

 

Vedhæftet fil:000.PNG

Svar #14
14. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Tak, kigger på det


Svar #15
14. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Jeg må desværre ikke bruge lommeregner til denne opgave, så jeg kan ikke taste det ind på min lommeregner :(


Brugbart svar (1)

Svar #16
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Der er jo heller ikke noget at bruge lommeregner til i denne opgave.

Når nu nulpunktet er x = 1, beregner man f '(x) i et passende punkt på hver side af nulpunktet.


Svar #17
14. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

nulpunktet er x = 1, så jeg skal beregne f´(x) som er mindre end 0 og f´(x) større end nul dvs. hver side af nulpunktet.

så jeg kan vælge fx f´(-6) det er det ene side af nulpunktet

og jeg kan vælge f´(6) det er den anden side af nulpunktet.

f´(-6) = -1,17 < 0

f(6) = -0,84 <0 


Brugbart svar (1)

Svar #18
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Nej, du begår jo samme fejl, som du gjorde i #6 (se #7). Funktionen er kun defineret for x > 0, så der er ingen mening i at undersøge den for negative værdier af x.

Du bør kunne se, at nulpunktet x = 1 deler definitionsmængden ]0;∞[ i de to intervaller ]0;1[ og ]1;∞[ .


Svar #19
14. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

så dvs:

f´(x)=x for x∈ ]0;∞[ så f er konstant i de to intervallet ]0;1[ og ]1;∞[ 

?


Brugbart svar (2)

Svar #20
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Nej, det er noget vrøvl.

Beregn f '(x) i et punkt i det ene interval  ]0;1[  , og beregn f '(x) i et punkt i det andet interval  ]1;∞[ , så man kan fastlægge fortegnet for f '(x) i hvert af disse to intervaller.


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.