Matematik

Matematik opgaver

14. marts 2013 af Elev3 (Slettet)

Sidder fast i opgave 15 i følgende eksamenssæt:

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/120525%201stx121%20MAT%20A.ashx

Jeg har fundet f'(x)=0, dette har jeg fået til x=-50, men når jeg så ser hvad f' af de omkringliggende x-værdier er, får jeg x=-50 til at være et minimum? Jeg skal jo bestemme maksimum for f, så ved ikke rigtig hvad jeg skal gøre?

Please help!


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2013 af AMelev

x er positiv, så løsningen x = -50 holder ikke. Løsningen til f '(x) = 0 er da også x = 0, du må have lavet en fortegnsfejl - check lige, om du har tastet forskriften rigtigt ind.


Svar #2
14. marts 2013 af Elev3 (Slettet)

Perfekt tak! Kan du også hjælpe mig med opgave 11?

Jeg har fået a) ved hjælp af distance formlen til at være -3,4, er det rigtigt?

Mht. b) er jeg helt lost på hvordan bestemmer jeg koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. marts 2013 af AMelev

a) afstanden er forkert. Centrum i cirklen er C(2,-1) og så bliver aftanden fra C lil linjen l 1.

b) Bestem en ligning for linjen m (dens normalvektor er tværvektor til l's nomalvektor og C er det kendte punkt).

Løs de to ligninger (cirklens og m's) mht. x og y. Du får to sæt løsninger, da cirklens ligning er anden grad.


Svar #4
14. marts 2013 af Elev3 (Slettet)

Hmm det forstår jeg ikke? Er distanceformlen ikke: dist(P,l)=(y1-(a·x1+b))/√(1+a^2)

Så man ved indsættelse får: dist(P,l)=(-1-(0,75·2+1,75))/√(1+0,75^2) ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. marts 2013 af AMelev

Jo hvis du har ligningen på formen y = a*x + b, men du har den jo på formen a*x + b*y + c =0, og så er det lettere at bruge den anden udgave af afstandsformlen dist(P,l) =|a*x1+b*y1+c|/√(a^2+b^2).

Hvis du vælger din udgave skal du omskrive ligningen til den angivne form først.


Svar #6
14. marts 2013 af Elev3 (Slettet)

Okay så det bliver det følgende?

dist(P,l) =(3·2+4·(-1)-7)/√(3^2+4^2) = -1?


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. marts 2013 af AMelev

Nej - du har glemt numerisktegnet - afstande er ikke negative, men ellers ja.


Svar #8
14. marts 2013 af Elev3 (Slettet)

Okay perfekt! Nu har jeg styr på a)

Jeg er dog stadig meget forvirret omkring b), jeg har udregnet linjen m's ligning, som jeg har fået til y=1,33x-3,66.

Men hvad menes med "Løs de to ligninger (cirklens og m's) mht. x og y"?


Brugbart svar (1)

Svar #9
14. marts 2013 af AMelev

I skæringspunktet, skal (x,y) jo opfylde både linjens og cirklens ligning.

Fra linjens ligning har du y udtrykt ved x. Det sætter du ind i cirklens ligning og løser den (mht. x). Når du så har x-værdierne sætter du ind i y-udtrykket fra linjen - og vupti har du begge koordinatsæt.


Svar #10
14. marts 2013 af Elev3 (Slettet)

Perfekt! Tusind gange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Matematik opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.