Fysik

lys

14. marts 2013 af Mathon23 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen der har nogle kilder jeg kan læse vedørende lysets hastighed. Vil meget gerne vide hvordan det bliver målt.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2013 af Jerslev

Jeg målte det i forbindelse med min SSO i gymnasiet. Du kan kigge i min opgave på www.k-jerslev.dk/docs/SSO.pdf
- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. marts 2013 af mathon

Rømers metode gik ud på at observere Jupiters måne Io i mere end et år. Io har en rotationstid omkring Jupiter på omkring 42½ time, og logisk set burde man altid måle denne tid. Men Rømer fandt ud af, at Io nogle gange dukkede frem for tidligt og andre gange dukkede op for sent i forhold til de forventede tidspunkter.

Dette forhold tilskrev han Jordens rotation omkring Solen. De gange, han målte en for tidlig opdukken, måtte Jorden være tættere på Jupiter, og de gange, han målte en for sen opdukken, måtte Jorden være længere væk fra Jupiter.

 

lyset synes at tage omkring ti til elleve minutter om at tilbagelægge en distance på halvdelen af jordens rotationsdiameter..

Rømer var dog ikke i stand til at måle lysets hastighed ud fra disse data, idet han ikke kendte jordbanens diameter, men Christiaan Huygens brugte senere Rømers data til at bestemme lysets hastighed til at være omkring 2,3 · 108 m/s.


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. marts 2013 af peter lind

Det drejer sig mere om jorden bevæger sig mod eller bort fra jupiter. Når jorden bevæger sig mod jupiter og man ser månen et eller andet sted vil jorden næste gang månen er samme sted, være  kommet nærmere jupiter og derfor ses det som om at den er kommet rundt i kortere tid. Det går modsat hvis de bevæger sig væk fra hinanden

Ole Rømer fik skam et resultat eller rettere flere. Han endte med noget i retning af 260000 km/s så vidt jeg husker. En af hans andre beregninger var nærmere det rigtige


Svar #4
17. marts 2013 af Mathon23 (Slettet)

Super tak :)


Skriv et svar til: lys

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.