Fysik
Hjælp til lille opgave
06. oktober 2005 af
03xbni (Slettet)
Hej.
Jeg håber, at nogen vil hjælpe mig med denne opgave.
To slæder, som har masserne m1 = 0,200 kg og m2 = 0,320, placeres på en luftpudebænk. De udstyres med fjederbuffere og spændes tæt sammen med en sytråd. Når tråden brændes over, vil de spændte fjederbuffere få slæderne til at fare fra hinanden. Den mindste slædes fart måles til 0,87 m/s.
a. Beregn den anden slædes fart. (den har jeg beregnet til 0,54 m/s.
Men her kommer mit problem:
b. Hvor stor har den potentielle energi i de spændte fjederbuffere været?
Jeg håber, at nogen vil hjælpe mig med denne opgave.
To slæder, som har masserne m1 = 0,200 kg og m2 = 0,320, placeres på en luftpudebænk. De udstyres med fjederbuffere og spændes tæt sammen med en sytråd. Når tråden brændes over, vil de spændte fjederbuffere få slæderne til at fare fra hinanden. Den mindste slædes fart måles til 0,87 m/s.
a. Beregn den anden slædes fart. (den har jeg beregnet til 0,54 m/s.
Men her kommer mit problem:
b. Hvor stor har den potentielle energi i de spændte fjederbuffere været?
Svar #1
06. oktober 2005 af fixer (Slettet)
a) korrekt
b) udnyt at fjederkraften er en central kraft og derfor konservativ. Der gælder altså energibevarelse for hele systemet.
Inden snoren kappes er der udelukkende potentiel energi i fjedren, forudsat vi indlægger nulpunktet for den potentielle energi i niveau med luftpuden.
Efter fjederen er strukket ud er dens potentielle energi nul og helt omdannet til kinetisk energi i de to slæder.
Find heraf den potentielle energi der var oplagret i fjederen.
b) udnyt at fjederkraften er en central kraft og derfor konservativ. Der gælder altså energibevarelse for hele systemet.
Inden snoren kappes er der udelukkende potentiel energi i fjedren, forudsat vi indlægger nulpunktet for den potentielle energi i niveau med luftpuden.
Efter fjederen er strukket ud er dens potentielle energi nul og helt omdannet til kinetisk energi i de to slæder.
Find heraf den potentielle energi der var oplagret i fjederen.
Skriv et svar til: Hjælp til lille opgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
