Fysik

Lampe

19. marts 2013 af Lone110 (Slettet)

hej har den her opgave har løst den, men vil lige høre om det er rigtigt det jeg er kommet frem til

 

http://s24.postimage.org/w32m430at/lampe.png

 

hvis længdeudvidelseskoefficient er
                                                                          α = 1,15·10-5 K -1                              (stål 0,85%)

                                         ΔL = L·α·ΔT = (2 m)·(1,15·10-5 K -1)·((38+10) K) = 0,001104m

 

Tak


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. marts 2013 af hesch (Slettet)

Du skal betragte f.eks. den venstre retvinklede trekant, hvor wiren er hypotenuse til. Kateternes længder er 2m og 30/2 m = 15m. Beregn nu længden, L, af hypotenusen ( Pythagoras ).

Indsæt dette L i din formel for at finde L ved 38C. Kateten med tidligere længde = 2m bliver den ubekendte ved 38C. Beregn den nye længde af denne katete ved 38C.

PS:  ΔT = 38C - 10C,   altså minus.


Svar #2
19. marts 2013 af Lone110 (Slettet)

152+22=229

√229=15m <--- oprundet

 

ΔL = L·α·ΔT = (17 m)·(1,15·10-5 K -1)·((38-10) K) = 0,005474m

bedre ? :)

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
19. marts 2013 af hesch (Slettet)

Resultatet af √229 må du ikke afrunde voldsomt. Det er de små marginaler det drejer sig om her, og der skal mange betydende cifre med i mellemregningerne. Dette fordi den længste katete er næsten lige så lang som hypotenusen. Altså:

  ΔL = L·α·ΔT = (15,13275 m)·(1,15·10-5 K-1)·((38-10) K) =xxx m

L38 = L + xxx

Benyt nu Pythagoras igen for at finde den nye højde:  H38


Svar #4
19. marts 2013 af Lone110 (Slettet)

det er rigtigt havde ikke tænkt på det med afrundinger

15,132752+0,0048732=229,0001463m

H38=√229,0001463

H38=15.13275m


Brugbart svar (2)

Svar #5
19. marts 2013 af hesch (Slettet)

Nej,

L38 =  L + ΔL = 15,13275 + 0,004873 =15,13762     ( hyponenusen i trekanten )

Den vandrette katete i trekanten er stadig 15 m.

Beregn nu den lodrette katete  ( H38 )


Brugbart svar (2)

Svar #6
19. marts 2013 af hesch (Slettet)

Pythagoras:  

A2 + B2 = C2     ⇒

A2 = C2 - B2    ⇒

A = √( C2 - B2 )


Svar #7
19. marts 2013 af Lone110 (Slettet)

 

H38=15.137622-152=4.14754m
H38=√4.14754m
H38=2.036551m


Brugbart svar (2)

Svar #8
19. marts 2013 af hesch (Slettet)

Ja.


Skriv et svar til: Lampe

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.