Fysik

Absorptionskoefficienten

20. marts 2013 af eabuchholtz (Slettet) - Niveau: C-niveau

Davs.

 

Jeg har et problem. Min lærer skriver følgende:

En størrelse der ofte bruges om mål for et stofs evne til at absorbere stråling er den såkaldte ''absorptionskoefficient'' k. Den kan i finde ved hjælp af dette udtryk

k = 0,693/x½

(½tegnet er nede)

(k er en vedtaget størrelse og det skal i tage med et gran ''sådan er det bare''.)

Jeg får et tal ud, der hedder 0,1824. Hvad betyder det? 0,1824 hvad? 

 

Håber virkelig nogen kan hjælpe, det ville være SÅ fedt! :-) :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Måske hjælper det lidt at bemærke, at 0,693 ≈ ln(2) .

Forskriften for intensiteten efter absorption af tykkelsen x er

I(x) = I0 · e-kx

Heraf ses, at

I(x½) = I0 · e-kx½ = (1/2)·I0 , og dermed

k·x½ = ln(2) , eller

k = ln(2) / x½


Svar #2
20. marts 2013 af eabuchholtz (Slettet)

Nu spørger jeg måske dumt.. men hvad betyder så In(2)? 

Og igen, hvilken enhed ender jeg med at få svaret i? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg gik ud fra, at du kender til den naturlige logaritmefunktion ln(x).

Enheden for absorptionskoefficienten k er reciprok længde, for eksempel m-1 , idet k·x er dimensionsløst.


Svar #4
20. marts 2013 af eabuchholtz (Slettet)

Ok. Tak for hjælpen. :-)


Skriv et svar til: Absorptionskoefficienten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.