Fysik

kulstof 14-datering

22. marts 2013 af Aleynaa

Hvordan kan jeg redegør for kulstof 14-datering. Dvsl forklare hvordan man bruger den radioaktive isotop C14, til at bestemme alderen af biologisk materiale ? :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. marts 2013 af mathon

14C-henfaldet i alle levende organsismer
er
               15,3 henfald pr minut pr g total carbon-mængde

                ved at sammenligne carbon henfaldet fra det arkæologiske fund med denne værdi

                        
                                       15,3 / R kan alderen beregnes af

                                  t = (19000 år) • log(15,3 / R)
                 


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. marts 2013 af mathon

detaljer

        14C's halveringstid er 
                                                                 T½ = 5730 år

       

        henfaldskonstanten 
                                                                 k = ln(2) / T½
                                                    og
                                                                 (1/k) = T½ / ln(2) = (5730 år) / ln(2) = 8266,64 år

        heraf fås
                                                                 A = k • N = k • No • e-k•t = Ao • e-k•t

                                                                 A = Ao • e-k•t
        giver
                                                                 ek•t = (Ao/A)

                                                                 ln(ek•t) = ln(Ao/A)

                                                                 k • t = ln(Ao/A) = ln(10) • log(Ao/A)

                                                                 t = (1/k) • ln(10) • log(Ao/A)

                                                                 t = (8266,64 år) • ln(10) • log(Ao/A)

                                                    t = (19034,6 år) • log(Ao/A) ≈

                                                    t = (19000 år) • log(15,3 / A)

 

                                                                

 

 

 


                                    


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. marts 2013 af mathon

                                                    t = (19000 år) • log(15,3 / R)

 


Skriv et svar til: kulstof 14-datering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.