Fysik

Brintatomet

26. marts 2013 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen.
Jeg har fået disse opgaver for i en aflevering, men aner virkelig ikke hvordan jeg skal starte på dem! :-(

a) Udregn de første 6 energiniveauer i Brint vha. Bohrs formel.

b) Udregn energien for overgangen E¨2-E1 og hvilken bølgelængde det svarer til.

c) Hvad kan du sige om energier og bølgelængder af de resterende overgange til E1. Er det synligt lys?

d) Udregn energier og bølgelængder for de 4 overgange til E2. Er det synligt lys?

Håber virkelig I vil hjælpe mig!
Med venlig hilsen Signe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. marts 2013 af peter lind

De nødvendige formler må stå i din bog men ellers kan du se på http://da.wikipedia.org/wiki/Brintatomet


Svar #2
26. marts 2013 af zuku (Slettet)

Ja, det må de. Men mit ene problem er bl.a. at jeg ikke helt kan se hvordan jeg skal udregne bare det første energiniveau, da jeg ikke aner hvad jeg hvilke tal jeg skal regne med?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. marts 2013 af mathon

"værktøj":

                                   En =  - h • c • Rdb / n2 =  (-13,6057 eV) / n2        n er energiniveau-nummeret  

                                   1 / λ = Rdb • (m-2 - n-2)         1 ≤ m < n        m,n∈N

                                   Efoton = h • c Rdb • (m-2 - n-2) = h • c  / λ = (1239,84 eV· nm) / λ


                                   E • λ = 1239,84 eV·nm


Svar #5
01. april 2013 af zuku (Slettet)

Dvs. eftersom at jeg skal finde de første 6 energiniveauer skal jeg sige at n er tallet 1 til 6?

Hvad er m, og hvordan finder jeg m?

 

 

#4

Hvor  ved du fra hvad h og c er?


Brugbart svar (2)

Svar #6
01. april 2013 af peter lind

m er det energiniveau elektronens fra, n det niveau den springer til.

h er Plancks konstant    se i din bog eller tabel

c er lyshastigheden    står i din bog og/eller tabel


Svar #7
01. april 2013 af zuku (Slettet)

Gud ja, tusind tak!

Men hvordan beregner jeg m så? :-) 


Brugbart svar (2)

Svar #8
01. april 2013 af peter lind

I b) og c) er står der at det er overgangen til laveste energiniveau altså m = 1

i d) spørges der om overgangen til det næste energiniveau så m = 2


Svar #9
01. april 2013 af zuku (Slettet)

Åh, tusind tak! :-)
Jeg skriver igen, hvis jeg får brug for mere hjælp ;-)


Svar #10
01. april 2013 af zuku (Slettet)

Jeg har i opgave 1 fået:

E1=-13,62474

E2=-3,406185

E3=-1,51386

E4=-0,85154625

E5=-0,5449896

E6=-0,378465



I opgave B skulle jeg bruge Rydbergs formel. Jeg gjorde således:
1/lamba = 1,097*10^7 m^-1 * (1/2^2 - 1/1^2) = -8227500 .


Er mine resultater rigtige? Og hvordan finder jeg ud af hvilken bølgelængde det svarer til i opgave b? Jeg synes det er et meget meget lille tal at forholde sig til, når man kigger på bølgelængder!

Svar #11
01. april 2013 af zuku (Slettet)

Undskyld at det ser rodet ud, men det er skrevet fra min mobil! :-)
Håber dog i kan læse det alligevel!

Brugbart svar (1)

Svar #12
01. april 2013 af mathon

 

hydrogenatomets energiniveauer
er

                             En = -h•cRdb / n2

                                            E1 = -(13,6057 eV) / 12

                                            E2 = -(13,6057 eV) / 22

                                            E3 = -(13,6057 eV) / 32

                                            E4 = -(13,6057 eV) / 42

                                            E5 = -(13,6057 eV) / 52

                                            E6 = -(13,6057 eV)/ 62

                                          


Svar #13
01. april 2013 af zuku (Slettet)

Jeg får ikke -h*c*R til at være det. Jeg får det til at være 13,62474

Jeg har også sagt at h= 4,14*10^-15 (der var to facitter i min bog)

Brugbart svar (2)

Svar #14
01. april 2013 af mathon

anyhow

hydrogenatomets energiniveauer
er

                             En = -h•cRdb / n2

                                            E1 = -(13,6 eV) / 12 = -13,6 eV

                                            E2 = -(13,6 eV) / 22 = -3,4 eV

                                            E3 = -(13,6 eV) / 32 = -1,5 eV

                                            E4 = -(13,6 eV) / 42 = -0,9 eV

                                            E5 = -(13,6 eV) / 52 = -0,5 eV

                                            E6 = -(13,6 eV)/ 62 = -0,4 eV


Svar #15
01. april 2013 af zuku (Slettet)

Jep jep - korrekt

Men tilbage til #10 - Er b rigtig, og hvad med bølgelængden?

Brugbart svar (1)

Svar #16
01. april 2013 af mathon

 

                       λn→m = Rdb-1• ((n2 • m2) / ((n2 - m2))   n>m   n,m∈N

                                    λ2→1 = (91,1267 nm) • ((22 • 12) / ((22 - 12))


Svar #17
01. april 2013 af zuku (Slettet)

Dette forstår jeg ikke :-)


Svar #18
03. april 2013 af zuku (Slettet)

?


Brugbart svar (1)

Svar #19
03. april 2013 af mathon

 

                             

                                 1                 1       1
                                --- = Rdb•  [ --- -   --- ]    1 ≤ m < n        m,n∈N
                                 λ                 m2     n2

 


                                 1                n2 - m2
                                --- = Rdb•  [ ---------]    1 ≤ m < n        m,n∈N
                                 λ                n2 • m2    

hvoraf
                                                  n2 • m2
                                 λ = Rdb-1  ---------- 
                                                  n2 - m2

 

                                                                n2 • m2
                                 λ = (91,1267 nm)
---------
                                                                n2 - m2

       


Svar #20
03. april 2013 af zuku (Slettet)

Hvorfor sætter du både n2 og m2 på tæller og nævner? og hvorfor bliver tælleren ganget?

Rydbergs formel er jo således:

1/λ= R * (1/n2 - 1/m2)

 

Jeg har gjort:

= 1,097*107 m-1 * (1/22 - 1/12) = -8227500

 


Forrige 1 2 Næste

Der er 31 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.