Fysik

Energiniveaudiagram!

27. marts 2013 af LillePrins (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder med denne opgave som jeg slet ikke kan se mig ud af hvordan jeg skal løse; Hverken spørgsmål a eller b. Jeg har vedhæftet opgaven. 
På forhånd mange tak! 
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

a. Der kan kun forekomme overgang fra grundtilstanden til en af de to P-tilstande eller til den ene D-tilstand. Beregn energiforskellene for de tre overgange og omsæt energierne til bølgelængder.


Svar #2
27. marts 2013 af LillePrins (Slettet)

Tak for svar, men hvordan beregner jeg så energiforskellene? Er det vha. 5,4,3 som jeg skal indsætte i En = -(HcR)/n^2 ? Hvordan omsætter jeg disse til bølgelængder? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Energierne er givet i tabellen. Grundtilstanden har energien -5,39 eV. Beregn forskellen mellem grundtilstanden og de tre tilladte energier (de to P og den ene D).

Benyt, at 1 eV = 1,602·10-19 J , og at ΔE = h·f = h·c/λ


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. marts 2013 af mathon

 

                          ΔE = h·f = h·c / λ = (1239,84 eV·nm) / λ


Svar #5
28. marts 2013 af LillePrins (Slettet)

Tak for svar. :-) Kan det så passe at bølgelængden på P (-3,54 eV) er -350?


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. marts 2013 af mathon

                            

energiovergange
                                     ΔE = (-3,54 eV) - (-5,39 eV) = 1,85 eV

                                     λabsorp = (1239,84 eV·nm) / ΔE = (1239,84 eV·nm) / (1,85 eV) = 670,18 nm

 

                                     ΔE = (-1,50 eV) - (-3,54 eV) = 2,04 eV

                                     λabsorp = (1239,84 eV·nm) / ΔE = (1239,84 eV·nm) / (2,04 eV) = 607,77 nm

 

                                     ΔE = (-1,55 eV) - (-2,01 eV) = 0,46 eV

                                     λabsorp = (1239,84 eV·nm) / ΔE = (1239,84 eV·nm) / (0,46 eV) = 2695,30 nm


Skriv et svar til: Energiniveaudiagram!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.