Fysik

Kogeplade med resistorkoblinger

27. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kogeplade med resistorkoblinger. En kogeplade til 230V indeholder to
tråde med resistanserne 45.5Ú og 75.0Ú. Trådene kan med en omskifter
forbindes med til elnettet enkeltvis eller koblet sammen i serie eller
i parallel.

 

a) Beregn de to erstatningsresistanser af kogepladen, når tråden er
koblet hhv. i serie og i parallel.
b) Bestem også de tilsvarende værdier af den elektriske effekt svarende
til de fire forskellige resistanser.

 

A) jeg har beregnet erstatningsresistanserne

seriekoblingen er
R=(R1+R2)
R=45.5 Ω+ 75.0 Ω = 110 Ω

parallelkoblingen er
R=(1/45.5 Ω+ 1/75.0 Ω)-1 = 28,3 Ω

 

Men hvordan laver jeg B? mit gæt er:

B)

Ampere for for seriekoblingen er:
U/R=I
Den samlede ampere  230/110=2.09091 forkortet 2.1 A

Ampere over hver resistor
I1=U/R1   OG I2=U/R2
I1=230/45.5  = 5.054 A ⇒   I1*R1=U  ⇒    2.1A*45.5 Ω =95.6v  ⇒ Så finder jeg effekten: P=U*I
P=95.6*5.054= 483W

og samme fremgangsmåde med de næste 3, den næste bliver også 483W

er det korrekt?


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. marts 2013 af mathon

 

     benyt i stedet

                                             P = U2 / R


Brugbart svar (2)

Svar #2
27. marts 2013 af mathon

 

                                                                     enkelt1           enkelt2              serie               parallelt

                                  modstande                45,5 Ω            75,0 Ω             120,5 Ω           28,3195 Ω

                                  effekt                      1162,64 W       705,33 W        439,00 W         1867,97 W     

 


Svar #3
27. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan du kommer frem til serie 120,5ohm


Brugbart svar (2)

Svar #4
27. marts 2013 af Eksperimentalfysikeren

Din metode er helt korekt. Du har blot lavet en regnefejl i summen 45,5 Ω+75,0Ω =120,5Ω.

Hvis du kombinerer Ohms lov, U = R * I med effektloven P = U * I, kan du komme frem til den formel, mathon har angivet. Den kan gøre beregningerne lidt enklere.

 


Svar #5
27. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet)

ahhh... nu kan jeg se det xD mange tak


Skriv et svar til: Kogeplade med resistorkoblinger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.