Fysik
Simpel spørgsmål
07. oktober 2005 af
Vegeta (Slettet)
Når fx en cylinder ruller nedad et skråplan, så kan accelerationen ud fra Newtons 2. lov, samt brug af at gnidningskraften er F_g=Ia/r^2, beregnes ved
a = mgsin(v)/(m+I/r^2)
For en cylinder er I = 0.5mr^2, og det giver a = 2gsin(v)/3.
Men accelerationen afhænger da af radius og massen, når jeg tester det med to cylindere.. Den lette cylinder ruller hurtigere nedad!! Hvad er det jeg misforstår?
a = mgsin(v)/(m+I/r^2)
For en cylinder er I = 0.5mr^2, og det giver a = 2gsin(v)/3.
Men accelerationen afhænger da af radius og massen, når jeg tester det med to cylindere.. Den lette cylinder ruller hurtigere nedad!! Hvad er det jeg misforstår?
Svar #1
08. oktober 2005 af fixer (Slettet)
At årsagen til din eksperimentelle observation skal søges i en masse- eller radiusafhængighed.
Det er tænkeligt at mindst een af cylindrene i dit eksperiment ikke foretager en ren rulning. I et sådant tilfælde vil de to cylindres massemidtpunkter have forskellig acceleration.
Betragt en cirkulær cylinder med radius R, masse M og massemidtpunkt C på cylinderaksen. Cylinderen ruller ned ad et skråplan, hvis hældningsveinkel med vandret er v. Cylinderens bevægelse ønskes fundet.
a) Det antages først at der er ren rulning, dvs v_C=Rw, hvor v_C er massemidtpunktets hastighed og w (=omega) cylinderens vinkelhastighed.
Cylinderen er påvirket af tyngdekraften Mg, normalkraften N og en ukendt gnidningskraft F_f, der er ansvarlig for, at cylinderen roterer. Massemidtpunktssætningen giver nu
Ma_C = N+Mg+F_f
som er en vektorligning. Projiceret lags skråplanet bliver
Ma_C = Mgsin(v)-F_f (1)
Impulsmomentsætningen anvendt om C og med positiv retning i overensstemmelse med cylinderens rotationsretning giver
I_C*dw/dt = RF_f (2)
hvor I_C = ½MR^2 er cylinderens inertimoment om cylinderaksen. Ligning (1) og (2) indeholder tre ubekendte. Den manglende ligning er en geometrisk betingelse, idet der ved ren rulning er et bånd mellem rotation og translation
a_C = R*dw/dt (3)
Heraf fås:
a_C = 2gsin(v)/3
dw/dt = 2gsin(v)/(3R)
F_f = Mgsin(v)/3
i overensstemmelse med det oplyste. Betingelsen for ren rulning er, at F_f =
Mgsin(v)/3 =
tan(v)/3 =
b) Er rulningsbetingelsen ikke opfyldt, vil cylinderen både rulle og glide ned ad skråplanet. I dette tilfælde er gnidningskraften
F_f = u_k*N
hvor u_k er den kinematiske gnidningskoefficient. Nu kan a_C og dw/dt findes direkte af ligningerne (1) og (2)
Ma_C = Mgsin(v)-u_k*Mgcos(v) <=>
a_C = g(sin(v)-u_k*cos(v))
I_C*dw/dt = R*u_k*Mgcos(v) <=>
dw/dt = 2u_k*gcos(v)/R
Med mindre den kinematiske gnidningskoefficient opfylder betingelsen u_k = tan(v)/3 er a_C ikke uafhængig af om rulningsbetingelsen er opfyldt.
Bemærk iøvrigt, at såvel a_C som dw/dt er konstante. Heraf findes v_C(t) og w(t) som
v_C(t) = g(sin(v)-u_k*cos(v))t+v_0
w(t) = 2g*u_k*tcos(v)/R+w_0
hvor v_0 og w_0 er startværdier.
Såfremt ligningen v_C(t)=Rw(t) har en løsning, t=t1, er t1 det tidspunkt, hvor bevægelsen overgår til ren rulning. Fra dette tidspunkt skal atter benyttes teorien fra afsnit a).
Det er tænkeligt at mindst een af cylindrene i dit eksperiment ikke foretager en ren rulning. I et sådant tilfælde vil de to cylindres massemidtpunkter have forskellig acceleration.
Betragt en cirkulær cylinder med radius R, masse M og massemidtpunkt C på cylinderaksen. Cylinderen ruller ned ad et skråplan, hvis hældningsveinkel med vandret er v. Cylinderens bevægelse ønskes fundet.
a) Det antages først at der er ren rulning, dvs v_C=Rw, hvor v_C er massemidtpunktets hastighed og w (=omega) cylinderens vinkelhastighed.
Cylinderen er påvirket af tyngdekraften Mg, normalkraften N og en ukendt gnidningskraft F_f, der er ansvarlig for, at cylinderen roterer. Massemidtpunktssætningen giver nu
Ma_C = N+Mg+F_f
som er en vektorligning. Projiceret lags skråplanet bliver
Ma_C = Mgsin(v)-F_f (1)
Impulsmomentsætningen anvendt om C og med positiv retning i overensstemmelse med cylinderens rotationsretning giver
I_C*dw/dt = RF_f (2)
hvor I_C = ½MR^2 er cylinderens inertimoment om cylinderaksen. Ligning (1) og (2) indeholder tre ubekendte. Den manglende ligning er en geometrisk betingelse, idet der ved ren rulning er et bånd mellem rotation og translation
a_C = R*dw/dt (3)
Heraf fås:
a_C = 2gsin(v)/3
dw/dt = 2gsin(v)/(3R)
F_f = Mgsin(v)/3
i overensstemmelse med det oplyste. Betingelsen for ren rulning er, at F_f =
Mgsin(v)/3 =
tan(v)/3 =
b) Er rulningsbetingelsen ikke opfyldt, vil cylinderen både rulle og glide ned ad skråplanet. I dette tilfælde er gnidningskraften
F_f = u_k*N
hvor u_k er den kinematiske gnidningskoefficient. Nu kan a_C og dw/dt findes direkte af ligningerne (1) og (2)
Ma_C = Mgsin(v)-u_k*Mgcos(v) <=>
a_C = g(sin(v)-u_k*cos(v))
I_C*dw/dt = R*u_k*Mgcos(v) <=>
dw/dt = 2u_k*gcos(v)/R
Med mindre den kinematiske gnidningskoefficient opfylder betingelsen u_k = tan(v)/3 er a_C ikke uafhængig af om rulningsbetingelsen er opfyldt.
Bemærk iøvrigt, at såvel a_C som dw/dt er konstante. Heraf findes v_C(t) og w(t) som
v_C(t) = g(sin(v)-u_k*cos(v))t+v_0
w(t) = 2g*u_k*tcos(v)/R+w_0
hvor v_0 og w_0 er startværdier.
Såfremt ligningen v_C(t)=Rw(t) har en løsning, t=t1, er t1 det tidspunkt, hvor bevægelsen overgår til ren rulning. Fra dette tidspunkt skal atter benyttes teorien fra afsnit a).
Skriv et svar til: Simpel spørgsmål
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
