Fysik

kræfter

29. marts 2013 af hansen1921 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg skal finde den resulterende kraft Fres og normalkræften Fn.

Jeg har følgende oplysninger.

masse = 0,125 kg

statisk gnidningskoefficient = 0,70

dynamisk gnidningskoefficient = 0,42

Ftræk = 1,0 N

Jeg har fundet Fgnid og Ft, men skal finde Fn og Fres

Jeg ved ikke, hvilken formler jeg skal bruge til at finde Fres og normalkræften. 

 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. marts 2013 af mathon

 

                          ...tegn det og få overblik

                 


Svar #2
29. marts 2013 af hansen1921 (Slettet)

jeg har tegnet det. Men ved stadig ikke hvordan jeg skal finde normalkræft og resulterende kraft.

 

Jeg har fundet formlen til normalkræft Fn = -Ft = - m * g

Men er det den rigtige formel til at finde normalkræften 


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. marts 2013 af mathon

 

                  FN = cos(α) • m • g

 

                  Fresbegyndelse = (sin(α) - 0,70•cos(α)) • m•g

                  Fresi bevægelse = (sin(α) - 0,42•cos(α)) • m•g


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Vær opmærksom på, at det hedder en kraft, en normalkraft, normalkraften.

Prøv at formulere hele opgaven. Hvordan er trækkraften Ftræk rettet ? Gnidningskraftens størrelse er proprtional med normalkraftens st8rrelse, og den er modsat rettet bevægelsen.


Svar #5
29. marts 2013 af hansen1921 (Slettet)

Der er ikke rigtig en opgave. Jeg har følgende oplysninger, som står øverst, massen, statisk gnidningskoefficient, dynamisk gnidningskoefficient og Ftræk. 

Jeg skal så finde Normalkraft og den resulterende kraft.

Vi kan jo forestille en situation, hvor vi har en klods med massen 125 g på et bord, og der trækkes i klodsen med en kraft på 1 newton. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Så er trækkraften formodentlig vandret, og den resulterende kraft er i vandret retning af størrelsen

Fres = Ftræk - μ·m·g


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. marts 2013 af mathon

#3


 

                  FN = cos(α) • m • g

 

                  Fresbegyndelse = (sin(α) - 0,70•cos(α)) • m•g

                  Fresi bevægelse = (sin(α) - 0,42•cos(α)) • m•g

for α = 0

                  FN = cos(0) • m • g = m • g

 

                  Fresbegyndelse = (sin(0) - 0,70•cos(0)) • m•g = 0,70• m•g

                  Fresi bevægelse = (sin(0) - 0,42•cos(0)) • m•g = 0,42 • m•g


Svar #8
29. marts 2013 af hansen1921 (Slettet)

bliver det så:

Den resulterende kraft for statisk gnidning Fres = 1,0 N - 0,70 * 0,125 kg * 9,82 m/s= 0,14 N

 

Den resulterende kraft for dynamisk gnidning Fres = 1,0 N - 0,42 * 0,125 kg * 9,82 m/s2 = 0,48 N

 

 

For at finde normalkraften Fn, Skal jeg så bruge formlen Fn = -Ft = - m * g. Hvis jeg bruger denne formel vil resultatet give et negativ tal, og enheden for normalkraften er det Newton? 


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. marts 2013 af mathon

 

                         ...det kommer an på trækkraftens vinkel med bordet


Brugbart svar (1)

Svar #10
29. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

At Fn = -Ft betyder, at normalkraften er modsat rettet tyngdekraften. Størrelsen af gnidningskraften er

|Fgnid| = μ·|Fn| ,

og den er modsat rettet bevægelsens retning.


Skriv et svar til: kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.