Matematik

Opstil en model...

30. marts 2013 af raaambo (Slettet)

Hey, der er lige denne opgave jeg virkelig har svært ved, som jeg har forsøget og lave en del tid.. Håber nogen kan hjælpe mig, opgave lyder således:

i 2010 var danskernes forbrug af vin 192 mio.liter

i en prognose 2010 regnes der med en stigning på 1,3% pr år af danskernes forbrug af vin.

a) opstil en model der beskriver danskernes forbrug af vin i årene efter 2010 prognosen

b)i hvilket år når danskernes forbrug af vin op på 200 mio liter. Ifølge modellen


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. marts 2013 af PeterValberg

det er en eksponentiel udvikling:

a)

f(x) = 192·(1 + 1,3/100)x

hvor x er antal år efter 2010 og f(x) er vinforbruget i mio. liter 

b) 

løs ligningen:

f(x) = 200

hvor det fundne x er antl år efter 2010 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
30. marts 2013 af raaambo (Slettet)

Er det muligt du kan uddybe lidt? For jeg er ikke 100% med


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. marts 2013 af PeterValberg

Ja da, - se denne video fra FriViden.dk [ LINK ] det er en lignende problemstilling

denne video [ LINK ] er også nyttig at se

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (3)

Svar #4
30. marts 2013 af Jauz (Slettet)

a)

f(x) = 192*1,013^x

192 er begyndelsesværdien i 2010 som du kan se, og det er året vi skal regne udfra. 1,013 er fremskrivningsfaktoren. For at regne fremskrivningsfaktoren ud gør du således: 1,3 laver du om til decimal til så 1,3/100 = 0,013 og derefter +1 så det giver 1,013. Formlen som er brugt er (1+r).  R betyder vækstraten, og vækstraten er 1,3/100. 

Dette er en ekspontielfunktion f(x) = b*a^x

b)

Du skal løse følgende ligning:
200 = 192 * 1,013^x, og som du kan se har vi en ubekendt og det er x. 

200 / 192 = 1,013^x
log(200 / 192) = x*log(1,013)
log(200/192) / log(1,013) = x

(log(200 / 192))/ (log(1,013)) = 3,16 år 
Det vil tage 3,2 år dvs. i 2013

For at isolere x her, har vi brugt logaritmen som siger x * log(a)
 


Svar #5
30. marts 2013 af raaambo (Slettet)

Tak skal du have Jauz, det var virkelig til en stor hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. marts 2014 af DenStoreKarl (Slettet)

#4

er det ikke 13/100 man skal skrive og ikke 1,3/100. Det er jo 13% man skal lave om til decimaltal?


Skriv et svar til: Opstil en model...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.