Matematik

Angiv forskrift for andengradspolynomium

30. marts 2013 af sofieb123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! Jeg sidder med en blæk, og jeg forstår ingenting dette spørgsmål 

"Angiv en forskrift for det andengradspolynomium, hvis graf går gennem de angivne punkter? til funktionen: (-1,0), (3,0) og (1,2)

 

Er der nogen der kan hjælpe mig? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. marts 2013 af PeterValberg

Punkterne (-1,0) og (3,0) er polynomiets rødder (skæringspunkter med x-aksen grafisk)

Forskriften for et faktoriseret andengradspolynomium er:

hvor r1 og r2 er røddernes x-koordinater

a bestemmes vha det sidste punkt (1,2)

2 = a(x+1)(x-3)

indsæt rødderne og a i:

 

og du har en forskrift, når du har ganget parenteserne ud og reduceret

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. marts 2013 af exatb

-1 = a*02 + b*0 +c

c = -1

Sæt på tilsvarende måde hvert af de andre koordinatsæt ind i parabelligningen y = ax2 +bc + c, og du har to ligninger med to ubekendte.


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. marts 2013 af mathon

 

                     y = a • (x+1) • (x-3)

                     2 = a • (1+1) • (1-3)

                     2 = a • 2 • (-2)

                     1 = a • (-2)

                     a = -(1/2)

hvoraf

                     y = -(1/2) • (x+1) • (x-3)    =   -(1/2)x2 + x + (3/2)

             


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. marts 2013 af PeterValberg

#3 ja selvfølgelig :-)

Vedr. #1

jeg havde lige i skyndningen glemt at indsætte x-koordinaten 1 fra punktet (1,2) 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
30. marts 2013 af sofieb123 (Slettet)

1000 tak for hjælpen! :) nu er jeg med igen!

Skriv et svar til: Angiv forskrift for andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.