Fysik

Bølgelængde for grundtone

30. marts 2013 af Kulka1 (Slettet)

Hej. Jeg får givet en tabel over grundtoner (1.partialtoner), hvor strengene på en korrekt stemt guitar afgiver:

Tone                 E         A        D        G         H       E1
Frekvens/Hz 82,4  110,0 146,8 196,0 246,9 329,6

Længden af strengene er 68cm. 

Min opgave går så ud på at beregne bølgelængden for stregenes grundtone. 

Jeg har brugt, at λ=v/f

og får derfor λ=4,16m, λ=3,12m, λ=2,34m, λ=1,75m, λ=1,39m og λ=1,43m, men jeg har fået at vide, at det er forkert. Og at jeg bare skal skrive

λ=2*0,68m = 1,38m. 

Er det bare det? Hvad gør jeg forkert?

Et andet spørgsmål er:

"Når man spiller på guitaren, ændrer man som bekendt strengenes toner ved at ændre længden (presse strengene ned mod gribebrættet). Hvor meget skal E-strengen forkortes, hvis dennes grundtone skal blive den samme som A-strengens?"

jeg har fundet bølgelængden efter at have udregnet hastigheden og frekvensens for bølgedbredelsen og får

λ=v/f= (28 (m/s))/(82.4 Hz)=0,34m. 

Men hvordan ved jeg, hvor meget E strengen forkortes hvis dennes grundtone skal blive den samme som A strengens?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. marts 2013 af peter lind

Hvem har fortalt dig det er forkert ? Vedkommende har bare brugt at grundtonen for en streng, der er fæstnet i begge ender har en bølgelængde, der er det dobbelte af strengens længde. Det ser her ud til at det ikke er grundtonen, der er dominerende men en overtone idet dit korrekte resultat er tre gange grundtonen.

Strengen skal forkortes så det er det halve af bølgelængden


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. marts 2013 af peter lind

Korrektion til #1. Det kan ikke være en overtone da det vil give en kortere bølgelængde end grundtone. bølgelængden på 1,38 m svarer til G tonen


Skriv et svar til: Bølgelængde for grundtone

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.