Fysik

Kræfter

04. april 2013 af Sus92 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg sidder og har lidt problemer med denne opgave:

En container med massen 4,5 t trækkes med konstant fart hen ad en vandret vej.
Trækkraften danner en vinkel på 20° med vejen. Gnidningskoefficienten mellem container og vej er 0,20. Containeren er påvirket af tyngdekraften Ftyn, gnidningskraften Fμ, normalkraften FN fra vejen og trækkraften Ftræk.

Her er nogle af mine resultater:

Ftyn = m*g
Ftyn = 4500 kg*9,82 N/kg =
Ftyn = 44 190 N

Tyngdekraften for containeren er lig 44 190 N

Ifølge Newtons lov, fås der at normalkraften og tyngdekraften er lige store, så derfor må
FN = 44 190 N

Fgnid = Fμ = μ * FN
Fgnid = 0,20 * 44190 N =
Fgnid = 8838 N

Gnidningskraften er lig 8838 N

Ftræk = m*g*sin(α)
Ftræk = 4500*9,82*sin(20)
Ftræk = 15 113,87 N

Jeg er overhovedet ikke sikker på om det er korrekt - især ikke gnidnings- og trækkraften. Hvis forkert, vil jeg gerne have noget hjælp :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. april 2013 af hesch (Slettet)

Ad:  Trækkraften danner en vinkel på 20° med vejen.

Denne kraft skal du have opløst i en vertikal og en horisontal trækkraft,   Ftrækv  og Ftrækh.

Ftrækv = Ftræk*sin(20º)

Ftrækh = Ftræk*cos(20º)

Ftrækv kender man ikke retningen på ( positiv op/ned ) idet det i opgaven ikke er oplyst hvordvidt der trækkes lidt skråt opad eller nedad.

Hører der en tegning med ?

 


Svar #2
04. april 2013 af Sus92 (Slettet)

Nej det gør der ikke :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. april 2013 af hesch (Slettet)

Du må så antage at Ftræk peger skråt opad, dermed:

Fnormal = Ftyngde - Ftræk*sin(20º)

Fgnid = μ*Fnormal = Ftrækv = Ftræk*cos(20º)


Skriv et svar til: Kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.