Matematik

Bestem t så a og b er ortogonale

05. april 2013 af NjaB (Slettet)

Hejsa, jeg har været rigtig glad for at læse jeres gode svar på andres spørgsmål, nu vil jeg gerne selv spørgere :)

Here we go

Bestem værdien af t så vektorerne a= (2, t+1) b=(t-1, 3) er ortogonale.

ac = -1 = ortogonale <-- tror jeg bruger noget forkert allerede her.. :o(

t+1*3=-1

-4*3=-1

t skal være -4 for at vektorerne er ortogonale!

Okay, jeg tegnede a og b ind i et koordinatsystem for at kontrolere og ortogonale ka man sku ik kalde dem..

Hvordan løser jeg den?

 

Hmm skal jeg bruge skalarproduktet, det skal så give 0 = ortogonale? Eller??

Men hvornår glæder så det andet? :S


Brugbart svar (4)

Svar #1
05. april 2013 af SuneChr

Udregn prikproduktet og find t ved hjælp af den fremkomne ligning.


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

brug
            a ⊥ b  
            v = 90o
            cos(v) = 0
            (ab) / (|a|·|b|) = 0  
            ab = 0
når en brøk er lig nul,
så er tælleren lig nul
(som her er skalarproduktet
mellem vektorerne a og b)
 

                  


Svar #3
07. april 2013 af NjaB (Slettet)

Er det her rigtigt?

 

a ⊥ b <=> cos(v)=0

a1b1+a2b2

2*t - 1 + t + 1*3 = 0

2*t                       = -1 +1 * 3

2*t                       = 2
                          t = 1


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

    
     ab
     a • b = 0
     [2, t+1] • [t-1, 3] = 0
     2•(t-1) + (t+1)•3 = 0
     2t - 2 + 3t + 3 = 0
     5t + 1 = 0
     t = - 1 / 5

se evt.

http://www.youtube.com/watch?v=SFRHBYH7lmo


Svar #5
07. april 2013 af NjaB (Slettet)

Mange tak, desværre forstår jeg ikke noget af det.

Skalarprodukt to gange? og hvordan kan du ændre fortegn i punkt to, foran 1.

Jeg kan slet ikke se hvad der sker :(


Svar #6
07. april 2013 af NjaB (Slettet)

Har lige set dit link, tjekker lige videoen


Svar #7
07. april 2013 af NjaB (Slettet)

Jamen jeg kan jo ikke bruge videoen i forhold til min case hvor jeg skal bestemme t, jeg ved ikke hvad jeg skal stille op med det ..#@!# forbandede t


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

det er det samme princip..
        skalarproduktet generelt:

              ab = [a1,a2] • [b1,b2] = a1b1 + a2b2
 

skalarproduktet er lig nul, når de to vektorer er ortogonale... så har du vel bare en førstegradsligning, hvor du skal isolere t :)

Du kan derefter tjekke, om du har fundet den rigtige t-værdi ved at sætte den ind på t's plads og se, om skalarproduktet giver 0, for så er de to vektorer ortogonale :)


Svar #9
07. april 2013 af NjaB (Slettet)

YES YES YES nu faldt ti-øren :D

Du ganger paraenterne nu og samler derefter t´erne og de andre værdier.

Det eneste jeg bare er i tvivl om er hvordan man kan vide at t = -1/5 for at 5t+1 = 0 det er nemlig en opgave uden hjælpemidler, er det en brøkregneregl?


Brugbart svar (1)

Svar #10
07. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

5t + 1 = 0

5t = -1

5t / 5 = -1 / 5

 t = -1 / 5


Svar #11
07. april 2013 af NjaB (Slettet)

Nårh 5 * - 0,2 = -1 ej hvor ville jeg hellere skrive dansk stil! Tusind tak for hjælpen!


Brugbart svar (1)

Svar #12
07. april 2013 af SuneChr

# 9

Du vil ikke for alvor sige, at det er et problem at udregne

5t + 1 = 0

uden hjælpemidler?


Skriv et svar til: Bestem t så a og b er ortogonale

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.