Matematik

Procent vækst

06. april 2013 af TerryKanrekhaHugens (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej 

Sidder med et opgave hvor jeg skal finde ud af hvor mange procent vokser beløbet af 5 år, hvor jeg har kun et kort opløsning af at en person sætter 15000 kr i banken til en årlig rente på 2, 56 %.

Her af ved jeg at jeg skal finde "r" 

Men jeg ved ikke hvilken formel der skal bruges for finde "r"

Der plejer at være 5 forskellige metoder i at regne i procent, her ved jeg at det er metode 5 men jeg kan ikke se hvordan formalen skal være føre man finder "r" 

Kan nogen hjælpe mig med at regne dette stykke ud og forklar hvornår man bruger renteformlen/vækstformelen hvis man skal finde "r"  :) ? 
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. april 2013 af peter lind

Du har ret i at du skal bruge renteformlen her med n=5. Det giver kapitalen efter 5 å4. Ved at bruge dette kan du se hvor meget kapitalen er vokset i de 5 år


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Væksten på 5 år i %  er

((1+0,0256)5 - 1) * 100%

:-)


Svar #3
06. april 2013 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

Hej og 1000 tak for forklaringen 

Krabasken : hvor har du fundet det " -1 " fra :D ? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. april 2013 af Krabasken (Slettet)

- Det står i starten af parentesen - så det skal lige trækkes fra igen, når "de 5 år er gået"

:-)


Svar #5
06. april 2013 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

Tak skal du have :D 

Jeg har faktisk brugfor mere hjælp p.g.a procent, men ved ikke om du gider eller har tid til at hjælpe :) 


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Du er da velkommen :-)


Svar #7
06. april 2013 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

Yay :D ^^

En person sætter 52 000 kr. i banken til en fast årlig rente på 3 % 
 ( har svart selv a) = 

k0 = 52 000
r= 3 %= 0.03 
n= 8

k8= 52 000 * 1.03 (opløfte 8) = 65872,04 kr 


b) efter hvor mange år er beløbet fordoblet ? 


Brugbart svar (2)

Svar #8
06. april 2013 af Krabasken (Slettet)

1,03x = 2

Det er den ligning, du skal løse

(Det er noget med logaritmer)

:-)

(Det bliver noget mellem 20 og 25)


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. april 2013 af 123434 (Slettet)

x=log(2)

-------------------

   log(1,03)

Er det forkert?

 

 

 


Svar #10
06. april 2013 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

Jeg har ikke haft om logartimer føre :/

Hvis jeg skal ramme det 2 tal ( som bliver noget mellem 20 og 25 så kan jeg kun ramme med 24) 
kan det passe :D :D ? 


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Har du slet ikke lært om logaritmer?

Har du en lommeregner?


Brugbart svar (1)

Svar #12
06. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er korrekt svar for antallet år for fordoblingen. Skriv det mere overskueligt som

x = log(2) / log(1,03)


Svar #13
06. april 2013 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

Jeg har lært om Sin, cos og tan og nej desværre ikke om logaritimer :) 
Jah jeg har lommeregner men den har ikke noget (log) på sig. Kun sin, cos og tan 


Brugbart svar (1)

Svar #14
06. april 2013 af peter lind

så har den nok ln. Det kan også bruges


Brugbart svar (1)

Svar #15
06. april 2013 af SuneChr

1,03x = 2

# 13

Prøv med en almindelig lommeregner uden matematiske funktioner på

Tryk:

1.03

X        (tæl   1)

=        (tæl   2)

=          o.s.v.

=

o.s.v.  indtil du har overskredet 2 i displayet.

Husk at tælle, hver gang du taster.


Brugbart svar (1)

Svar #16
06. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det, der måske undrer her, er, hvorledes man kan kommer gennem folkeskole og HF uden at have kendskab til logaritmer.

Hvorledes kommer man ordentligt ind i begreber som pH i kemi og biologi uden kendskab til logaritmer?


Brugbart svar (1)

Svar #17
06. april 2013 af SuneChr

Lockout  dag 4

 


Brugbart svar (1)

Svar #18
06. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ja, det forklarer jo alt!


Svar #19
06. april 2013 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

Det kan man sagtens, især hvis læren har bestemt at man behøves ikke gå op i det.
I biologi var det slet ikke det her og indtil har nu jeg heller ikke set eller lært det i kemi og ej heller ikke i matematik.  


Skriv et svar til: Procent vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.