Matematik

Differentialbilitet R^k

07. april 2013 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal forsøge at bevise, der har med differentialbilitet at gøre. Sætningen lyder således "... hvis de partielle afledede D1f, ..., Dkf alle er kontinuerte i punkt a ∈ Ω, så er f differentiabel i a."

Jeg har i dette tilfælde valgt at lade k = 2 for nemheds skyld. Der skal vises at der findes et c ∈ R2 så  Δf = c•Δx + ε(Δx)|Δx|, hvor ε er en epsilon-funktion. 

Jeg har antaget at ud fra en skitse (koordinatsystemet), der forestilles som en cirkel (på kuglen), og der skal være |Δx| < ρ sådan at vi sikrer os vi befinder os i det indre mængde af Ω.

Δf = f(a - Δx) - f(a) = f(a - Δx) - f(a) + f(a1 + Δx2, a2) - f(a1 + Δx2, a2)

hvor a = (a1, a2) og Δx = (Δx1, Δx2).

Da D1f og D2f eksisterer i dette område (dvs. kugle) kan udtrykket Δf omskrives videre ved brug af middelsætningen. Der skal siges, funktionen t → f(t, a2) er differentiabel i to intervaller, sådan at der findes to punkter ξ1 ∈ ] a1, a1 + Δx1 [ og ξ2 ∈ ] a2, a2 + Δx2 [, derfor

Δf = D1f(ξ1, a2)Δx1 + D2(a1 + Δx1, ξ2)Δx2

Da disse to partielle afledede er kontinuerte i punkt a, har det med grænseværdien at gøre, for Δx gående mod 0. Et eller andet sted i nogle eksempler, jeg blev inspireret fra bøger/nettet, mener jeg at næste trin skulle være: 

D1f(ξ1, a2)Δx1 - D1f(a) = ε1(Δx1)   og   D2(a1 + Δx1, ξ2) - D1f(a)= ε2(Δx2)

Senere, har man vist det som ønsket. Det er dog kun dette punkt, jeg ikke rigtigt hvorfor denne trin skal opstilles på den måde. Kan I forklare mig det?

(Har lige rettet noget igennem på det her opslag, så jeg er ikke sikker på om det er fejlfrit tastet)


Svar #1
07. april 2013 af DelFerro (Slettet)

Korrektion:

funktionen t → f(t, a2) er differentiabel i intervallet ] a1, a1 + Δx1 [ hvori ξ1 findes

funktionen t → f(a1 + Δx1, t) er differentiabel i intervallet ] a2, a2 + Δx2 [ hvori ξ2 findes.


Svar #2
07. april 2013 af DelFerro (Slettet)

Glem det hele. Fik løst problemet.


Skriv et svar til: Differentialbilitet R^k

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.