Fysik

Varmekapacitet

10. april 2013 af LouiseSommer1234 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Den indre skål i et messingkalorimeter har massen 227,3 g. I skålen findes vand, så massen af skål med vand viser sig at være 507,3 g.

a) Beregn varmekapaciteten af henholdsvis kalorimeterskålen, vandet i kalorimeterskålen og systemet bestående af indre skål med vand.

Kalorimeterskålen placeres i den ydre skål. Starttemperaturen af kalorimeteret er 17,5 oC. Systemet tilføres nu varme ved hjælp af en dyppekoger i 5 minutter. Dyppekogeren afgiver varme med effekten 300 W.

b) Beregn den tilførte varmemængde.

c) Beregn temperaturtilvæksten for kalorimeterskål med vand. Beregn endvidere sluttemperaturen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. april 2013 af ChemistryIsKey

a)

Messing

     C = c · m = 0.380 J / (g · K) · 227.3 g = 86.374 J / K

Vandet

     C = c · m = 4.182 J / (g · K) · 507.3 g = 2121.53 J / K

I alt

     C = C(messing) + C(vand) = 86.374 J / K + 2121.53 J / K = 2207.9 J / K = 2.2079 kJ / K

b)

     ΔE = Q = P · Δt = 300 W · (5 · 60) s = 90000 J = 90 kJ

c)

     Q = C · ΔT

     ΔT = Q / C = 90 kJ / (2.2079 kJ / K) = 40.76 K = 40.76 °C

 

     ΔT = Tslut - Tstart

     Tslut = ΔT + Tstart = 40.76 °C + 17.5 °C = 58.26 °C

:)


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. april 2013 af mathon

a) Beregn varmekapaciteten af henholdsvis kalorimeterskålen, vandet i kalorimeterskålen og systemet bestående af indre skål med vand.

                                                                    kalorimeterskål                                        vand
 varmekapacitet (0,2273 g) • (0,38 kJ/(kg·K)) = 0,086374 kJ/K      (0,280 kg) • (4,19 kJ/(kg·K)) = 1,1732 kJ/K

                                                              kalorimeterskål  +   vand
 varmekapacitet                 (0,2273 g) • (0,38 kJ/(kg·K)) = 1,25957 kJ/K     

                                                    

               
                                            

 


Svar #3
10. april 2013 af LouiseSommer1234 (Slettet)

Mange tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Varmekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.