Matematik

Matemtik A, HF

11. april 2013 af Sannemai8 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Har problemer i samme opgave, som der tidliger er forsøgt besvaret for nogle år tilbage... jeg er dog ikke kommet tættere på en løsning af at læse de svar... 

---------------------------

Øl med temperaturen 25°C sættes ind i et køleskab, hvor temperaturen er 5°C. Øllets temperatur f (t), målt i °C, er en funktion af tiden t, målt i minutter efter øllets placering i køleskabet. Det oplyses, at f er løsning til en differentialligning af typen

dy/dx=5*a-a*y

Det oplyses yderligere, at f (0) = 25 og f (75) = 15.

Bestem en forskrift for f.
---------------------------

Endvidere har jeg brug for hjælp til at lære at indtaste og benytte desolve på lommeregneren...


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2013 af peter lind

differentialligningen kan løses ved brug af separation af variable. se evt. http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/difflign.html#separable


Svar #2
11. april 2013 af Sannemai8 (Slettet)

Hej Peter :)

Det er også det jeg har siddet og kigget på i min matematikbog, men kan simpelthen ikke se hvordan jeg skal gribe det an. Jeg mangler lidt et eksempel at gå ud fra... 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2013 af peter lind

Hvad er du i tvivl om ? Der er eksempler i den henvisning du har fået i #1


Svar #4
11. april 2013 af Sannemai8 (Slettet)

 

Jeg er gået i stå her; 

∫¦?1/a  dy=∫¦?(5)dx+c??

... og er mildest talt i tvivl om det er korrekt indtil videre...


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. april 2013 af PeterValberg

Med TI-nspire CAS:

3ZWqw.png

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
11. april 2013 af Sannemai8 (Slettet)

MANGE TAK! :-)

Har lige forsøgt at indtaste; Svaret på min TI-Nspire er Argumentet skal være et boolsk udtryk?? :-) 

y´(y-mærke) hvordan skrives det på TI-Nspire? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. april 2013 af PeterValberg

y' (mærket er det apostrof-tegn, der sidder på knappen til højre for Ø (sammen med * og @)

det er det i hvert tilfælde på min Mac

se dette billede [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
11. april 2013 af Sannemai8 (Slettet)

Ha, ja ;-) Også på min... men nu tænkte jeg på lommeregneren ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. april 2013 af PeterValberg

Åh, - øjeblik

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #10
11. april 2013 af Sannemai8 (Slettet)

FUNDET - under "?!"

Tusind tak for hjælpen Peter, - så har jeg også lært at bruge desolve :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. april 2013 af PeterValberg

På min håndholdte sidder den til højre for divisionsknappen (lidt oppe)
midt mellem divisionsknappen og den knap med bogen på (til højre altså)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. april 2013 af PeterValberg

#10 det var så lidt :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #13
11. april 2013 af Sannemai8 (Slettet)

... Ja så er min lidt anderledes, - måske din er nyere. Jeg har en TI-Nspire CX CAS. 

Men du har da i hvert fald lige reddet min torsdag :-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. april 2013 af PeterValberg

Ingen årsag, - skulle det være en anden gang :-)

Ork nej, din er nyere med farveskærm og det hele (ikke?)
min er en "gammel traver" 

se: [ LINK ] 

men jeg bruger mest computer-softwareudgaven (det er nemmere)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #15
11. april 2013 af Sannemai8 (Slettet)

Ork jo - min er med farver (Det kunne jo ikke blive fint nok - flot når man så ikke kan finde ud af at bruge den ;-) )


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. april 2013 af PeterValberg

Det kommer med øvelsen samt forståelsen for det, man sidder og regner på :-)

Det ER en super lommeregner (langt bedre end TI-89'eren, som mange gymnasier stadig foretrækker)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #17
11. april 2013 af Sannemai8 (Slettet)

Ja - til de ting jeg kan finde ud af indtil videre, så er jeg ganske tilfreds :-)

 

Du skulle vel ikke ligge inde med et smart fif til at finde dm (definitionsmængden) på lommeregneren? (og så skulle jeg vidst også være færdig med at spørge for i dag :-)


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. april 2013 af PeterValberg

#17 nej desværre ikke umiddelbart, beklager

Definitionsmængden afhænger af den aktuelle forskrift, - det eneste jeg lige kan
komme i tanke om i den henseende er, at du skal være opmærksom på, at værdierne
for den uafhængige variabel (x) ikke "laver noget ulovligt", - fx:

givet:

f(x) = 1/x er Dm(f) = R\0  da du ikke må/kan dividere med nul

i udtrykket:

g(x) = 2/(x - 3)   er Dm(g) = R\3    da du igen ikke må dividere med 0

se eventuelt: [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #19
11. april 2013 af Sannemai8 (Slettet)

... Ikke noget at gøre ved; Jeg må gøre det the old fashioned way ;-)


Skriv et svar til: Matemtik A, HF

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.