Kemi

Mængdeberegning Kemi

16. april 2013 af Chokokolade (Slettet)

Hvordan løses denne opgave?

Opgave 2:

Ved forbrænding af svovlforbindelser dannes der SO2 , jævnfør forrige opgave. Røgen fra kraftværker indeholder SO2, som dannes ved afbrænding af svovlholdig kul eller olie. Man kan fjerne SOfra røgen ved følgende afstemte reaktion:

SO2(g) + CaCO3(s) + 1/2 O(g) + 2H2O(I) ⇒ CaSO• 2H2O(s) + CO2(g) 
                    kalk                                                      gips

Da koefficienterne angiver stofmængdeforholdet, kan vi godt bruge koefficienten 1/2. Evt. kan man gange alle koefficienter med 2.

 a) Beregn massen af kalk, som skal bruges til at reagere med 100g SO2.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2013 af Mitikas2916 (Slettet)

Du skal rette i dit reaktionsskema. 1/2 O(g) skal være 1/2 O2(g) , så stemmer reaktionsskemaet. 

Nu til beregning af mængden af kalk CaCO3 der skal anvendes for at fjerne 100 gram SO2

Af reaktionsskemaet fremgår det at 1 mol SO2 reagerer med 1 mol CaCO3

64.0644 gram SO2 reagerer med 100.0869 gram CaCO3, så til fjernelse af 100.0 gram SO2 ,skal der

anvendes ( 100.0 * 100.0869 ) / 64.0644 = 156.2 gram CaCO3     


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

                     SO2 (g) + CaCO3 (s) + (1/5) O2 (g) +  H2O(I) ----->  CaSO4•2H2O(s) + CO2 (g)
M i g/mol        64            100
m i g             100
n i mol          1,56        1•1,56

 

m(CaCO3) = 1,56 mol • 100 g/mol = 156 g


Skriv et svar til: Mængdeberegning Kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.