Fysik

Enegitab

21. april 2013 af Mount (Slettet)

Hej

Hvordan beregnes energitabbet for en bold, der triller ned fra et bord og hopper?

Er dette den korrekte formel: E_tab= m* g* ?h ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2013 af peter lind

Det kommer jo an på hvilken oplysninger du har. En mulighed er at se på tabet af potentiel energi, når bolden når højest op. Så er den kinetiske enrgi 0. Energitabet bliver så m*g*Δh hvor Δh er forskellen mellem hvor højt bolden kommer op i forhold til det tidligere


Svar #2
21. april 2013 af Mount (Slettet)

har massen, diameter for kuglen, vægt for kugle, hastigheden og tiden 


Svar #3
21. april 2013 af Mount (Slettet)

så har jeg beregnet den potentielle, kinetiske og rotationsenergien.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Det er en ret kompliceret opgave, hvor du skal kende boldens horisontale hastighed i det øjeblik den triller ud over bordkanten. Er denne forholdsvis høj, vil bolden fortsætte med denne horisontale hastighed og rotationshastighed, mens den hopper henad gulvet, men triller med meget lav hastighed ≈ 0, vil en del af dens potentielle energi blive omformet til øget rotationsenergi og øget horisontal kinetisk energi i det øjeblik den triller ud over bordkanten. Prøv at tegne kræfterne på bolden i det øjeblik boldens massemidtpunkt danner en vinkel på f.eks. 45º med bordkanten i forhold til lodret. I den situation vil bolden blive påvirket af en horisontal kraft, væk fra bordkanten, og bolden vil derfor accelereres horisontalt væk fra bordkanten med øget horisontal kinetisk energi til følge. Dette vil resultere i en mindre vertikal kinetisk energi, grundet den energiens bevarelse for den totale energi. Endvidere vil boldens rotationsenergi blive øget idet den triller ud over bordkanten, fordi ( også ) boldens vertikale hastighed øges, og at bolden stadig danner friktion med bordkanten.

Pointen er, at i det øjeblik bolden slipper kontakt med bordkanten, vil den have visse horisontale, vertikale, rotationsmæssige kinetiske energier og en potentiel energi, hvis sum må være = m * g * h.

Betragtes alene boldens potentielle energi vil der ske et tab i denne, hver gang bolden hopper på gulvet, der er afhængig af boldens stødtal, der er lig med  hoppehøjden / hoppehøjden-1 ( som antydet i #1 ).


Svar #5
22. april 2013 af Mount (Slettet)

Bolden triller ned fra en bøjet bane fra bordet. Men mht. stødtalet, er det så højde fra starten og så hvor den lander?

Højden fra starten (starten af banen) til bordet er 14cm 

Højden fra banens udgang til gulvet er 90cm

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. april 2013 af hesch (Slettet)

Stødtal:

Hvis du slipper en bold fra en højde på 2 meter, og lader den hoppe på gulvet, og bolden har stødtallet 0,8,  vil dens hoppehøjder blive:

n=0:   2 m

n=1:   1,6 m

n=2:   1,28 m

n=3:   1,024 m

osv.

Måler du disse hoppehøjder, og plotter dem ( n,h ), får du en exponentialfunktion


Svar #7
23. april 2013 af Mount (Slettet)

Hvad med hvis der kun er et hop?

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. april 2013 af hesch (Slettet)

#7:  I eksemplet i #6, hopper den så til h = 1,6 m.

( Jeg tror ikke jeg helt forstår dit spørgsmål. )


Svar #9
23. april 2013 af Mount (Slettet)

Jeg har kun målt for det første hop. Kan jeg bruge stødtallet til at beregne energitabet?


Skriv et svar til: Enegitab

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.