Matematik

vektor regning

28. april 2013 af Jelly (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Er der nogle der kan hjælpe mig med denne opgave:

I et koordinatsystem er givet vektoren a=(2, -3). Om vektor b oplyses:

vektor a * vektor b =4

vektor a * tværvektor b = -19

Bestem koordinatsættet for vektor b?

Håber nogle kan hjælpe mig.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2013 af peter lind

Sæt b = (b1, b2) 

find tværvektoren til b som jeg kalder c 

Find udtrykt ved b1 og b2   a·b  og a·c. Det giver 2 ligninger i de 2 ubekendte b1 og b2.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april 2013 af mathon

se
 

Vedhæftet fil:vektor-regning_39.doc

Svar #3
28. april 2013 af Jelly (Slettet)

Jeg ved at jeg skal give vektor b koordinater, men jeg ved ikke helt hvordan jeg opstiller 2 ligninger med 2 ubekendte?


Svar #4
28. april 2013 af Jelly (Slettet)

Tusind tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man kan benytte de givne oplysninger til at bestemme vektor b's projektioner på de to ortogonale enhedsvektorer ha/|a| og kâ/|â|, idet man også benytter, at skalarproduktet af to vektorers tværvektorer er lig med skalarproduktet af vektorerne selv. Man har således

bh = (ba/|a|) a/|a| = (4/|a|) · a/|a| = (4/|a|) · h,

bk = (bâ/|â|) â/|â| = (b^•(â)^/|a|) â/|â| = -(b^a/|a|) â/|â| = (19/|a|) · â/|â| = (19/|a|) · k

De to tal (4/|a|) og (19/|a|) er derfor koordinaterne for vektoren b med hensyn til den ortonormale basis (h,k), og vi har derfor

b = (4/|a|) · + (19/|a|) · k = (4/|a|2) · a + (19/|a|2) · â 

Da a = [2 ; -3], er â = [3 ; 2] og |a|2 = 22 +32 = 13, og dermed er

b = (4/13)·[2 ; -3] + (19/13)·[3 ; 2] = [(4·2+19·3)/13 ; (-4·3+19·2)/13] = [65/13 ; 26/13] = [5 ; 2]


Skriv et svar til: vektor regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.