Fysik

Forskel - elektricitet og magnetisme

28. april 2013 af Chaite (Slettet)

Hvad er forskellen på elektricitet og magnetisme? 

Kort siger vores lærer, at elektricitet omfatter elektroner i bevægelse. Men så står der i vores bog, at magnetisme er elektriske ladninger i bevægelse. Er det ikke det samme? Selvom jeg udmærket godt ved, at magnetisme og elektricitet er to forskellige ting. Måske er der noget, jeg ikke har forstået af forklaringen? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. april 2013 af hesch (Slettet)

Elektricitet omfatter som udgangspunkt en elektromotorisk kraft ( spænding ). Magnetisme omfatter som udgangspunkt en magnetomotorisk kraft ( H-felt = magnetisk feltstyrke ).

Indenfor elektricitet gælder så ohms lov, der f.eks. siger  I = U / R.

Indenfor magnetisme siges modsvarende:  B = μ * H , hvor B modsvarer den elektriske strøm. B kaldes den magnetiske induktion eller magnetiske fluxtæthed = Tesla = Weber / m2.

At elektriske ladninger i bevægelse er magnetisme, er det rene vrøvl. Det er elektrisk strøm.

At en elektrisk strøm så omgiver sig med et magnetisk cirkulationsfelt, er noget andet.

Som ovenfor antydet er der visse analogier mellem magnetisme og elektricitet, men også mange forskelligheder, mht. "fysisk" adfærd, f.eks. at elektriske felter er radiære felter, mens magnetiske felter er cirkulationsfelter.

Jeg forstår din forvirring.


Svar #2
02. maj 2013 af Chaite (Slettet)

Tak for svaret, Hesch :-)

Det hjalp meget at få det sat på plads.


Skriv et svar til: Forskel - elektricitet og magnetisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.