Fysik

Universet

29. april 2013 af willerboy (Slettet) - Niveau: B-niveau

 

Afstand til stjernen Vega er 7,76 pc.
a) Omregn afstanden til km og sammenlign med Solsystemets størrelse.
b) Find parallaksen for stjernen.
c) Kan parallaksen måles vha. de moderne rumsonder?

d) Den absolutte størrelsesklasse for Vega er 0,58. Bestem stjernens tilsyneladende størrelsesklasse.

 

Jeg kan godt se hvordan jeg omregner pc til km i opg a, men jeg kan ikke se hvordan jeg skal finde ud af b, c og d - har tjekket efter i min fysik bog 1-2 gange. Så hvis der er nogen der kan FORKLARE det vil det være verdensklasse. 

PS så må i godt lige tjekke om min udregning  er rigtig.

a) 7,76 pc = 7,76 • (30,857·10^12 km) = 2,3945·10^14 km


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

b) Se eventuelt https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1336974

Hvis afstanden til en stjerne er d målt i parsec, er dens parallakse 1/d målt i buesekunder.

d) Benyt sammenhængen mellem absolut størrelsesklasse, tilsyneladende størrelsesklasse, og afstand i pc.

 a) Tjek 10-potensen for den beregnede afstand i km.


Svar #2
29. april 2013 af willerboy (Slettet)

Kan ikke se hvordan at jeg skal kunne bestemme dens størrelsesklasse 


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis m er den tilsyneladende størrelsesklasse, og M den absolutte størrelsesklasse, og d er afstanden i pc, har man

m - M = 5·log10(d) - 5 .

For Vega i opgaven kender man M og d, og det er derfor muligt at beregne m.


Skriv et svar til: Universet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.