Fysik

Beregning af afstanden til Sirius

29. april 2013 af pnh (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej 
Jeg sidder med en fysikopgave på c-nivaue, som jeg ikke kan finde ud af. OG så jeg håber der er nogle behjælpige sjæle, der kan guide mig til et resultat. 
Opgaven lyder som:

802. Himlens klareste stjerne Sirus har en parallakse på 0,377´´. Beregn afstanden til Sirus i pc og lysår. Afstanden til stjernen Vega i Lyren er 26 ly. Beregn dens afstand i pc og dens parallakse

 

På forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis afstanden til en stjerne er d målt i parsec, er dens parallakse 1/d målt i buesekunder.


Svar #2
29. april 2013 af pnh (Slettet)

Tusind tak for dit hurtige svar!
Forstået korrekt, så skal jeg udregne afstande til Sirus, ved at sige flg: 1/0.337''. Eller er je helt forkert på den?

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er helt korrekt. Når parallaksen er 0,377", er afstanden (1/0,377) pc . (Tjek, om det 0,337" eller 0,377") .


Svar #4
29. april 2013 af pnh (Slettet)

Lige et sidste spørgsmål:
Når parallaksen er udregnet i pc, hvordan fører jeg dette videre til lysår.
Og ved Vega, gælder selvsamme princip med udregning af parallaksen og pc?

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Parallaksen er ikke udregnet i pc; parallaksen er en vinkel, der angives i buesekunder ".

Man kan omregne en afstand i lysår til pc og omvendt.

1 ly = 0,3066 pc,    og omvendt    1 pc = 3,26 ly .

 


Svar #6
29. april 2013 af pnh (Slettet)

Andersen11, er ked af at jeg bliver ved at forstyrre dig! Men jeg har lige det sidste spørgsmål, som jeg uden held har kunne besvarer :(
Hvordan finder jeg frem til afstanden til stjernen  Vega i Lyren som er 26 ly. Beregn dens afstand i pc og dens parallakse?

-  som tidligere nævnt udregnes ly til pc ved at /0,3066 dvs. 26/0,3066=84.801 pc?
Paralaksen udreges hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg gav dig jo udtrykkene for omregning mellem ly og pc i #5.

Så har man

d = 26 ly = 26·0,3066 pc = ... pc .

Genlæs så svaret i #1.


Skriv et svar til: Beregning af afstanden til Sirius

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.