Fysik

Relativitet

02. maj 2013 af came (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Der er et spørgsmål, der driller mig:

'Højt oppe i atmosfæren producerer kosmisk stråling byger af 'pi-tegn'+ mesoner. De har en fart meget tæt på lysets fart og har gammafaktoren 16.

a) Bestem mesonernes fart i procent af lysets fart (har jeg lavet :))

Mesonerne i en byge når ikke ned til jordoverfladen, da de henfalder i løbet af kort tid.

b) Beregn mesonernes levetid set fra jorden + hvor langt kommer mesonerne i bygen, inden halvdelen af dem er henfaldet?'

Det er b'eren, der driller mig!

Jeg kan slå op i databogen at levetiden for disse mesoner er 2,6*10-8 sekunder.

Jeg tænker jeg skal beregne det og bruge Tleve=T1/2/ln(2), men jeg skal bruge dens levetid for at finde halveringstiden: T1/2=ln(2)*Tleve?

I forhold til hvor langt mesonerne kommer i bygen, inden halvdelen af dem er henfaldet ved jeg heller ikke lige..

Nogle idéer?

På forhånd tak for hjælpen :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2013 af peter lind

Den levetid, der er opgivet i en tabel er levetiden i hvilesystemet.  π+ mesonerne er imidlertid i høj grad  relativiske, så det du skal er at finde hvad tiden er i jordens system.   Når du har fundet de pågældende tider ganger du dem på mesonernes hastighed og du har de længder, der bedes om


Svar #2
02. maj 2013 af came (Slettet)

Tak for svaret.

Med henblik på at finde længderne, mesonernes hastighed kan jeg ikke se står i Databogen. Er det noget jeg selv skal beregne ved f.eks. at isolere v i formlen for gammafaktoren? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2013 af peter lind

Hastigheden har du faktisk beregnet i spørgsmål a blot i enheder af lyshastigheden. Du kan sandsynligvis også bruge lyshastigheden; men det kan du bedre selv se af din besvarelse i spørgsmål a


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2014 af idaagertoft (Slettet)

Er der nogle der kan uddybe hvad det er man skal i opgave b? Hvilke formler skal man evt. bruge? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Tleve, set fra Jorden = Tleve, hvilesystem

hvor Tleve, hvilesystem er de 2,6*10-8 s fra databogen.

Hvor langt når de, før halvdelen er henfaldet?

Δx = T½, set fra Jorden * v

hvor v blev fundet i spm. a) og halveringstiden i Jordsystemet kan findes af T½, set fra Jorden = ln(2)*Tleve, set fra Jorden


Skriv et svar til: Relativitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.