Biologi

hjælp biologi

04. maj 2013 af Sogne (Slettet) - Niveau: A-niveau

A. Grønne planter er autotrofe og kan derfor selv opbygge organiske stoffer, som fx aminosyrer.
Kandebærer, Nepenthes, er kødædende. Planten har udviklet særlige strukturer, kander, der fungerer som insektfangere, se figur 1. I kanderne findes en enzym- holdig væske, der bl.a. indeholder peptidaser.
Figur 1.
a. Angiv, hvilke uorganiske kvælstofforbindelser planter kan udnytte, og forklar, hvordan disse kan danne basis for opbygningen af aminosyrer.
b. Hvilken funktion har peptidaserne i kanden?
c. Forklar, hvorfor insektædende planter kan klare sig bedre i næringsfattige biotoper end ikke-insektædende planter.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2013 af KimT.T.

a. Primært nitrat, NO3-. Reduceres de til NH4+, kan de danne basis for aminosyrens aminogrupper (-NH3). Biosyntesen af aminosyrer foregår specifikt ved, at α-ketoglutarat amineres (i dette tilfælde, reagerer med NH4+), hvoraf dannes glutamat, der i en reaktion med en α-ketosyre, danner en aminosyre. 

b. Peptidase er en protease, dvs. et proteinnedbrydende enzym, der ødelægger proteinstrukturer ved at spalte peptidbindinger. Disse må være essentielle for planten til at slå de proteinholdige insekter ihjel, samt fordøje dem.

c. De er heterotrofe og er derfor i stand til at hente næringsstoffer fra andre levende organismer; autotrofe planter er ikke i stand til dette og vil derfor lide af de ringe næringsholdige miljø. 


Svar #2
05. maj 2013 af Sogne (Slettet)

Kan du hjælpe med det her: 
b. Diskuter, hvilken betydning antallet af svovlbroer kan have for et enzyms
stabilitet.
samme emne 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2013 af KimT.T.

Svovlbroer er jo vigtige i forbindelse med proteinets tertiære struktur - dvs. dens rummelige 3D-struktur - da de danner forbindelser mellem de sekundære strukturkæder (α-helix og β-foldeblad). Svovlbroer er derfor væsentlige kovalente bindinger i opretholdelsen af et enzyms stabilitet.  


Skriv et svar til: hjælp biologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.