Matematik

Funktionsfølge

04. maj 2013 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Kan nogen forklare mig hvad jeg skal gøre ved denne opgave?

Vedhæftet fil: funktionsfølgenøvelse.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
04. maj 2013 af RFJ86 (Slettet)

Jeg følger spændt med... :)


Svar #3
05. maj 2013 af DelFerro (Slettet)

Det forstår jeg ikke så meget af =(


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Sæt a = ex og undersøg, for hvilke a er følgen

fn = (1 + (a/e)n) / (1 + (1/(ae))n)

konvergent.


Svar #5
05. maj 2013 af DelFerro (Slettet)

Når jeg kigger på tælleren, 1 + (a/e)n, vil dette udtryk konvergere hvis a = 1. Antager man det så at a = 1, ser vi på nævneren vi får 1 + (1/e)n→ 1 for n → ∞. Dermed konvergerer følgen mod 1, og så

1 = ex  ⇒ x = ln(1) = 0. Eller?


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Tælleren alene vil konvergere, hvis 0 < (a/e) ≤ 1 , dvs hvis 0 < a ≤ e , eller x ≤ 1 .

Da nævneren altid er > 1 , gælder der

1 + (1/(ae))→ 1 hvis 1/(ae) < 1 , dvs hvis a > e-1 , eller x > -1 , og

1 + (1/(ae))→ 2 , hvis 1/(ae) = 1 , dvs hvis a = e-1, eller x = -1 , og 

1 + (1/(ae))→ ∞ , hvis  1/(ae) > 1 , dvs hvis a < e-1, eller x < -1 .

I alle tre tilfælde for nævneren vil hele brøken konvergere, hvis tælleren konvergerer, dvs for x ≤ 1 .

Hvis x > 1 divergerer tælleren, men nævneren konvergerer mod 1, så hele brøken vil divergere.


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. maj 2013 af aaaa202 (Slettet)

hej analyse 1-tager :) det letteste er at bruge Dinis teorem som er nævnt i kalkulus. En funktions følge der på et lukket interval konvergerer mod en kontinuert funktion konvergerer uniformt på intervallet.

Der for gælder umiddelbart:

fn konvergerer uniformt på

[-a,a] ,hvor a<1

og på

[b,c], c, b<-1

Er du ikke enig Andersen? 

Jeg synes det giver god mening, det er jo i x=-1 og x=1 at det hele skiller, så funktionsfølgen er ikke uniformt konvergent på f.eks. [-1,1] hvilket også viser sig ved grænsefunktionen.


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. maj 2013 af aaaa202 (Slettet)

hov der skulle stå 0<a<-1 og intervallet [b,c] kommer jo faktisk ikke i betragtning på den måde spørgsmålet er formuleret på.


Svar #9
06. maj 2013 af DelFerro (Slettet)

#6

Hvorfor skal nævneren "altid" være større en 1? "Hvis x > 1 divergerer tælleren, men nævneren konvergerer mod 1, så hele brøken vil divergere." Hvordan kan nævneren konvergere mod 1 hvis x > 1, der ikke stemmer overens med det første/tredje tilfælde?

#7

Jeg ved ikke så meget om Dinis Theorem, som vi ikke rigtigt har gennemgået i nogle forelæsninger. Kan man bruge det som besvarelse?


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Der er ikke tale om at nævneren skal være større end 1, men det er tilfældet her. Af en eller anden grund ændrer du altid betydningen af det, der skrives.

(Se #6). Når x > 1, gælder der for nævneren, at 1 + (1/(ae))→ 1 . Da tælleren divergerer, divergerer hele brøken.


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. maj 2013 af aaaa202 (Slettet)

jeg fik altså grænsefunktionen:

f(x) = [1 for x<-1, 1/2 for x=-1, 1 for -1<x<1, 2 for x=1, og divergent for x>1]

Det lyder som om, du får noget andet Andersen?


Brugbart svar (1)

Svar #12
06. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Når x < -1 gælder der, at nævneren → ∞ , mens tælleren konvergerer mod 1, hvorfor 

fn(x) → 0 for n → ∞ . (for x < -1).

Når x = -1, gælder der, at nævneren → 2, mens tælleren konvergerer mod 1, hvorfor

fn(x) → 1/2 for n → ∞ ( for x = -1).

For -1 < x < 1 gælder der, at nævneren → 1, mens tælleren konvergerer mod 1, hvorfor

fn(x) → 1 for n → ∞ ( for -1 < x < 1).

For x = 1 gælder der, at nævneren → 1, mens tælleren konvergerer mod 2, hvorfor

fn(x) → 2 for n → ∞ ( for x = 1).

For x > 1 er talfølgen fn(x) divergent.

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. maj 2013 af aaaa202 (Slettet)

okay tak, er du også enig i at den er uniformt kontinuert på [-a,a]?, hvor -1<a<1. Dette er jeg meget i tvivl om.


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Hvis man skal besvare spørgsmålet i b) korrekt, bliver det 0 < a ≤ 1 .

Man skal undersøge d(fn(x) , f(x)) for x ∈ [-a;a] .


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. maj 2013 af aaaa202 (Slettet)

Ja sorry, det var selvfølgelig også det jeg mente :)

Edit hov nej: Hvordan kan det være a≤1. Skal det ikke være a<1. For a=1 konvergerer funktionen jo punktvis mod en anden funktion en for 0<a<1


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Grænsefunktionen f(x) er da den samme. Ved uniform konvergens drejer det sig om, at afstanden d(fn(x) , f(x)) , beregnet over et interval [-a ; a] , går mod 0.


Svar #17
06. maj 2013 af DelFerro (Slettet)

#12

Kan man godt sige at mængden er x ∈ R \ ]1, ∞] sådan at denne talfølge er punktvis konvergent?


Brugbart svar (0)

Svar #18
06. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Man vil skrive det som ]-∞;1] . Det andet virker da kunstlet.

Hvad mener du med, at "denne talfølge er punktvis konvergent"? Der er tale om, at en følge fn(x) af funktioner er punktvis konvergent for x ≤ 1 .


Brugbart svar (0)

Svar #19
06. maj 2013 af aaaa202 (Slettet)

Det forstår jeg altså ikke.

Som du selv skriver:

fn(x) → 2 for n → ∞ ( for x = 1).

For -1 < x < 1 gælder der, at nævneren → 1, mens tælleren konvergerer mod 1, hvorfor

fn(x) → 1 for n → ∞ ( for -1 < x < 1).

Så funktionen er da bestemt ikke kontinuert i x=1 så den kan umuligt konvergere uniformt på et interval, som også indeholder dette punkt.
Hvad misser jeg?
Jeg skulle måske nævne, at jeg refererer til det vigtige teorem, at en funktionsfølge der konvergerer uniformt på et interval må konvergere mod en kontinuert grænsefunktion. Så den KAN IKKE være uniform konvergent på et interval indeholdene x=1.


Brugbart svar (0)

Svar #20
06. maj 2013 af peter lind

For -1<a<b<1 er følgen uniform konvergent for x i intervallet [a; b]

Du skal også undersøge for x < -1


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.