Matematik

Pythagoras sætning

09. maj 2013 af pixlki (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa.

Jeg sidder og læser op på Pythagoras sætning.

a^2 + b^2 = c^2

Resultatet af dette stykke bliver jo forskelligt alt efter hvilke sider man vælger som hhv. a, b og c. 

Hvordan kan jeg vide, i f.eks. trekant FBH hvilke pladser de forskellige sider skal have i Pythagoras sætning?


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. maj 2013 af lange90 (Slettet)

Den længste "katete" er hypotenusen. Det er C. A og B er de to andre kateter. Man kan sige de 2 kateter, der danner den 90° vinkel er enten a/b, hvor den længste og skrå hypotenuse er C


Svar #2
09. maj 2013 af pixlki (Slettet)

Sådan! Tak :-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. maj 2013 af mette48 (Slettet)

#1 du må ikke bruge ordet "katete" og trekantens sider.

Det er den længste side, der hedder hypotenusen og som skal stå alene i pythagoras. Hypotenusen ligger over for den rette vinkel.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2013 af hesch (Slettet)

Det er rigtigt  #3.

Pythagoras sætning, i sin enkle form, gælder kun for retvinklede trekanter, hvor de to sider, der danner den rette vinkel, kaldes kateter.

Der findes så en anden sætning, som nogle kalder den "udvidede Pytagoræriske sætning", og som også gælder for ikke retvinklede trekanter:

c2 = a2 + b2 - 2ab*cos( C )        ( også kaldet cosinus relationen )

Bemærk, at hvis C er retvinklet,  bliver leddet  2ab*cos( C ) = 0, hvorfor den udvidede sætning kan reduceres til:

c2 = a2 + b2


Skriv et svar til: Pythagoras sætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.