Fysik

Balmerserien

10. maj 2013 af Crolly (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kære alle jer kloge mennesker herinde,

Er denne opgave regnet rigtigt?

Balmerserien: Et hydrogenatom falder fra anden exciterede tilstand (n=3) til første exciterede tilstand (n=2) under udsendelse af en foton. Beregn bølgelængden af fotonen. Hvor i det elektromagnetiske spektrum (vi vedtager her at det synlige spektrum er intervallet fra 400 nm til 700 nm) ligger fotonen? Hvis elektronen falder fra tilstand n=7 til tilstand n=2, hvor i det elektromagnetiske spektrum vil fotonen ligge? Hvor mange synlige linjer er der i Balmerserien?
E3 = -1,51 eV
E2 = -3,4 eV
Energitilførsel Ehøj – Elav = -1,5 eV – (-3,4 eV) = 1,9 eV
Nu kan frekvensen beregnes:
h x f = -1,5 eV –(-3,4eV) = 3,4eV-1,5 eV = 1,9 eV
f = 1,9 eV x 1,602 x 10^-19 J pr. eV / 6,63 x 10^-34 Js = 4,5909 x 10^14 Hz
lambda =  c / f
= 3,00 x 10^8 m/s /4,5909 x 10^14 Hz = 6,5347 x 10^-7 m
= 0,065347 nm
Fotonen ligger i det infrarøde spektrum.


Falder fotonen fra tilstand n = 7 til tilstand n = 2, hvor i det elektromagnetiske spektrum vil fotonen ligge?
E7 = -13,6 eV /72 = -0,277 eV
E2 = -3,4 eV
-0,277 eV – (-3,4 eV) = 3,123 eV
h x f =  3,123 eV  x 1,602 x 10^-19 J pr. eV / 6,63 x 10^-34 Js = 7,5461 x 10^14 Hz
lambda =  c / f
= 3,00 x 10^8 m/s /7,5461 x 10^14 Hz = 3,9955 x 10^-7 m
= 0,039955 nm


Kan ikke gennemskue hvor i det elektromagnetiske spektrum fotonen ligger og er usikker på om jeg har omregnet rigtigt fra m til nm samt om opgaven i det hele taget er regnet korrekt?

Nogen som måske kan hjælpe?


Brugbart svar (2)

Svar #1
10. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du skal være mere omhyggelig med 10-eksponenterne.

6,5347·10-7 m = 653,47 nm

Prøv selv at korrigere den anden bølgelængde.

1 m = 109 nm


Svar #2
10. maj 2013 af Crolly (Slettet)

Tusind tak Andersen11 - synes godt nok det her fysik er svært :/

Men mange tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. maj 2013 af mathon

Balmer:

Benyt fremover

                                   En→m = (13,6 eV) • (n-2 - m-2)                     n>m

                                   |E| • λ = (1239,84 eV·nm)

 

  Falder fotonen fra tilstand n = 3 til tilstand n = 2

                                   E3→2 = (13,6 eV) • (3-2 - 2-2)  =  -1,89 eV

                                   λ3→2= (1239,84 eV·nm) / (1,89 eV) = 656,4 nm       rød

 

  Falder fotonen fra tilstand n = 7 til tilstand n = 2

                                   E7→2 = (13,6 eV) • (7-2 - 2-2)  =  -3,12 eV

                                   λ7→2= (1239,84 eV·nm) / (3,12 eV) = 397,4 nm       violet

 

 


Skriv et svar til: Balmerserien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.