Fysik

Trefaset fasekompensation

11. maj 2013 af Lone110 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP

har den her opgave, som jeg godt kunne bruge lidt hjælp til i sidste spørgsmål (2,4)

opgaven: http://s22.postimg.org/5l98h9a4h/sp_rgsm_l.png

bilag: http://s21.postimg.org/5y9cvjq7r/bilag.png

 


Svar #1
11. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

Iz1=U/Z ⇒ 440V/15Ω= 29,33A

PZ1=√3*U * I * cos(φ), ⇒ √3*440V*29,33A*0,7= 15646,7W⇔ aktiv effekt (p)

IZ2=U/Z ⇒ 440V/20Ω= 22A

PZ2=√3*U * I * cos(φ), ⇒ √3*440V*22A*0,8= 13413W ⇔ aktiv effekt (p)

2.1

Psamlet=29059,7W

_______________________

QZ1=√1-0,72=0,714

QZ2=√1-0,82=0,6

_______________________

QreaktivZ1 = U * I * sin(φ). ⇒√3*440V*29,33A*0,714= 15960Var

QreaktivZ2 = U * I * sin(φ). ⇒√3*440V*22A*0.6= 10059,75Var

2.2

Qsamlet=26019,75Var

_________________________

2.3 er jeg faktisk lidt usikker på mener de at jeg skal beregne den tilsyneladende effekt (S) ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. maj 2013 af hesch (Slettet)

#1:   "Normalt" opgives spænding for et trefaset net ved dets hovedværdi alias yderspændingen, der er spændingen mellem to faser.

Fasespændingen ( mellem fase og 0 ) er så  yderspændingen / √3 = 440V /√3 = 254V.  Du bør rette dette hva. Iz1.

Derimod opgives strømmen ved dens faseværdi  ( hvilket så giver en masse kludder ).  For nu at dette kludder ikke skal brede sig ind i opgaveløsningen, bør du vedtage, om du vil regne i rene hovedværdi eller i rene faseværdier. ( Jeg ville vælge faseværdier i denne opgave.  Dette gælder så også aktive, reaktive effekter og belastninger:  Alt regnes pr. fase.

Til alt held er spændinger, strømme, mv.  i denne opgave fuldstændigt symmetriske, så du er sluppet nådigt.   :)


Svar #3
11. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

ja ellers skulle jeg som du skrev

√3 = 440V /√3 = 254V

PZ1=3*U * I * cos(φ), ⇒ 3*254V*29,33A*0,7= 15646,7W⇔ aktiv effekt (p)

 

 

 


Svar #4
11. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

jeg tror faktisk at jeg ville regne 2.3 på den her måde

Q/P = 26019,75Var/29059,7W = 0,895

tan-1(0,895)=41,83º

http://s16.postimg.org/k1d4alzg5/vektor.png

S=39014,14VA

men er stadig lidt i tvivl om spørgsmålet 2.3 specielt det med IL1


Svar #5
11. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

Vent lige jeg har jo fundet IL1=29,33A

Iydre = 29,33A√3 = 50,8A

Iydre=22A√3=38A

men nu er spørgsmålet IL1 kan ikke være forskellige. fordi

Iz1=U/Z ⇒ 440V/15Ω= 29,33A

IZ2=U/Z ⇒ 440V/20Ω= 22A

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. maj 2013 af hesch (Slettet)

#3:  U = 254V,  Z = 15Ω.

Hermed må den tilsyneladende effekt være lig med:

Pz1,tilsyneladende = U2 / Z = 2542 / 15 = 4301VA   pr. fase.

Du skal ikke gange med 3 her, fordi det er pr. fase.

Ud fra oplysningen om, at effektfaktoren er 0,7 induktiv, kan du opløse Pz1,tilsyneladende i Pz1,aktiv og Pz1,reaktiv.

Altså komplekse effekter aktiv,reaktiv pr. fase.

Beregn nu det samme for Z2.

 


Svar #7
11. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

Pz2,tilsyneladende= U2/Z=2542V/20Ω=3225,8VA pr. fase


Brugbart svar (1)

Svar #8
11. maj 2013 af hesch (Slettet)

Nej, for Z2 er Δ-koblet.

Så du beregner Pz2 vha. hovedværdien ( 440V ), det er jo denne spænding impedansen her bliver udsat for.

Husk at regne pr. fase.


Svar #9
11. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

så skal jeg gøre det 3 gange fordi den er Δ-kant koblet

Pz1=440V2/20Ω=9680VA

Pz2=440V2/20Ω=9680VA

Pz3=440V2/20Ω=9680VA

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #10
11. maj 2013 af hesch (Slettet)

Z1 = 15Ω,  Z2 = 20Ω,  Z3 ( kondensatorbatteriet ? ) = ??? Ω

Hvad er det du skriver i  #9  ?  ( Rolig nu    :)  )


Svar #11
11. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

jeg troede vi snakkede om Z2 hehe

ja okay Z3=106/2*π*50*87=36,587Ω

og dem har 3 af :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
11. maj 2013 af hesch (Slettet)

Du skal glemme spørgsmål 2.4 fo en stund. Besvarelsen af dette spørgsmål må være begrundet i besvarelsen af spørgsmålene 2.1, 2.2 og 2.3.

Så du skal koncentrere dig om at få disse besvaret korrekt.


Svar #13
11. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

2.1 og 2.2 er besvaret, men 2.3 er jeg stadig i tvivl selvom du gav mig et hint til den, men ved faktisk ikke helt hvad du vil have mig til at regne  :)


Brugbart svar (1)

Svar #14
11. maj 2013 af hesch (Slettet)

Hmmm:  Jeg ser nu ikke spørgsmål 2.1 korrekt besvaret ved:

Pz1 ( pr. fase ) = U2/Z = 2542 / 15 * 0,7 = 3011W  pr. fase.


Svar #15
11. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

jamen der er to formler for P

P=Unet2/z*cos(φ)

P=3*(Ufase2/Z)*cos(φ)

og det burde give det sammen uanset hvilken en jeg bruger

 


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. maj 2013 af hesch (Slettet)

P=Unet2/z*cos(φ)

P=3*(Ufase2/Z)*cos(φ)

og det burde give det sammen uanset hvilken en jeg bruger

Ja, det er korrekt, men du bør besluutte dig om du regner i hoved-værdier eller pr. fase.

I sidste tilfælde skal du ikke ikke i min linie 2 gange med 3.

Pointen er, at når man ved regning i hovedværdier ganger faseværdierne med √3, så finder man:

Ufase√3 * Ifase√3 = Ufase * Ifase * (√3)2 = 3* Ifase * Ufase

Men når man siger  Uhoved * Ifase  går der kludder i det, så du må foretage et valg:  hoved-  eller fase-værdier.


Svar #17
11. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

hoved-værdier, men så må jeg havde lavet kludder i:

PZ1=√3*U * I * cos(φ), ⇒ √3*440V*29,33A*0,7= 15646,7W⇔ aktiv effekt (p)

fordi Iydre = 29,33A√3 = 50,8A ?


Brugbart svar (1)

Svar #18
11. maj 2013 af hesch (Slettet)

#17:  Netop:  Ret det ene eller det andet.

Min anbefaling her: Regn i faseværdier.


Svar #19
11. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

okay jeg tager imod din anbefaling :D men skal jeg gøre det for det hele eller vil du have det kun for PZ1 ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #20
11. maj 2013 af hesch (Slettet)

#19  Det fremgår af  #2:  Alt pr. fase.


Forrige 1 2 3 4 Næste

Der er 62 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.