Fysik

HJÆÆÆLP

14. maj 2013 af hejhej123ttt (Slettet) - Niveau: 9. klasse

jeg har fået det her spørgsmål :-( :

Forklar forskellen på maksimal og effektiv spænding


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2013 af PeterValberg

Der er jo tale om vekselspænding (AC - Alternating Current), - ligesom vi har i stikkontakterne.

Det forholder sig således, at sammenhængen mellem maksimal værdi (Umax)
og den effektive værdi for spændingen (Ueff) er kvadratrod 2 (√2), således forstået, at:

Umax = √(2)·Ueff

Når vi siger, at der er 230 V AC i en normal stikkontakt, så er det effektivværdien af vekselspændinen,
vi taler om, hvilket betyder, at den maksimal forekommende spænding faktisk er helt oppe på:

Umax = Ueff·√(2) = 230·√(2) ≈ 325 V AC

Umax er således den højest forekommende spænding (en øjebliksværdi), mens Ueff er den spænding,
som elektrikeren måler med sit voltmeter.

Effektivværdien (Ueff)  af en vekselspænding er defineret som værdien af den jævnspænding, 
der i en given modstand i et givent tidsrum, vil afsætte den samme effekt, som vekselspændingen.

se evetuelt dette [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: HJÆÆÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.