Biologi

AB0-systemet og rhesussystemet

23. maj 2013 af Chelle506 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der nogle der kan hjælpe mig med denne opgave? (:

 

Opgave 1

En kvinde med blodtype A rhesus positiv får et barn med blodtype 0 rhesus positiv
4 mænd "ønsker" at få faderværdigheden. De har følgende blodtyper:
·         B rhesus negativ,
·         AB rhesus positiv
·         0 rhesus negativ
·         A rhesus negativ.

 


a.  Hvilke genotyper kan moder henholdsvis barn have med hensyn til AB0-systemet og med hensyn til rhesussystemet?


b.  Forklar hvem af mændene, der kan være far til barnet, idet du først anvender AB0-systemet i din analyse og derefter undersøger om du kan eliminere nogle af de mulige fædre ved hjælp af rhesussystemet.


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. maj 2013 af Mathnerdsx

Har du læst i din biologi bog? Men ihvertfald er rhesus postiv dominans, det betyder hvis barnet er rhesus positiv så er enten moren eller faren rhesus positiv, men det er moren i dette tilfælde. Moderen har nok IaI

Vi ved ikke om faderen 1 er BB rhesus negativ eller B0, så vi må gå ud fra at faren er 00 rhesus negativ :) Håber det svar..
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. maj 2013 af kris02 (Slettet)

Moderen har følgende genotype A0 (fordi ellers ville barnet ikke kunne være 0), hvoraf det der kommer til udtryk (fænotype) er at hun har blodtype A, for A er dominant overfor 0
Derudover kan hun have en genotype af rhesus på RR (begge er positive) eller Rr (hvoraf den ene er positiv og den anden er negativ, dog er den postive dominant, og derfor vil det være denne der kommer til udtryk)

Barnet kan dertil kun have genotype 00 (for hvis der her var et A eller et B, ville dette være dominant), og fænotypen bliver derfor 0
Derudover kan barnet, ligesom moderen, være RR eller Rr i genotype, mens det sommfænotype bliver rhesus positiv.

Dette giver svar på første spørsmål.

Til andet spørgsmål vil jeg gennemgå alle mændene:

1. B rhesus negativ. Denne mand kan have genotype B0 eller BB, men for at han skal kunne få et barn med 00, kræver det hans genotype er B0. Hvis vi antager dette, og går videre til rhesus.
Han har en rhesus negativ, og derfor kræver det at han har rr, da man ikke kan være rhesus negativ uden at begge gener er dette.

Denne mand kan godt være far til barnet, da vi så må antage at moderen giver sit R og faderen sit r, og på den måde vil barnet blive rhesus positiv.

2. AB rhesus positiv. Denne mand vil have genotype AB, og fænotypen vil være AB. Allerede her kan vi sige, at denne mand ikke vil være fartil barnet, da det kræver at han i sin genotype har et 0

3. 0 rhesus negativ. Denne mand vil have genotypen 00, hvoraf fænotypen bliver 0. Dette er muligt ift. Barnet. Han rhesus er positiv, og vil derfor være enten RR eller Rr. Hvoraf han også har mulighed for, at få barnet, som der er beskrevet.

4. A rheusus negativ. Denne mand kan have genotype A0 eller AA. Hvis vi går ud fra at han har A0, vil han også være en mulig far til barnet. Hvis moderen giver sit R til barnet, vil denne mand også kunne være far til barnet.


Vi har kun kunne fjerne en mand, nemlig nummer 2. Men dette ville være min besvarelse af opgaven.

Svar #3
23. maj 2013 af Chelle506 (Slettet)

Mange tak! (:


Skriv et svar til: AB0-systemet og rhesussystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.