Fysik

aktivitet

18. oktober 2005 af unpure (Slettet)
Hej jeg har lidt problemer med denne opgave:

jeg skal finde ud af hvor lang tid der vil gå inden aktiviteten fra Rn-222 på 100Bq er faldet til 10Bq.
Halveringstiden= 3,82 dage
Aktiviteten efter en uges forløb er tidligere udregnet til (100x(1/2)^(7:3,82))
= 28.08 Bq

Mit spørgsmål er så, om jeg skal sidde og lave udregningen med en masse forskellige tal sat ind i t's plads indtil jeg rammer det rette tal, eller om der er en eller anden smart formel?

Tak for hjælpen (hvis den da kommer =) )


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2005 af fixer (Slettet)

Du har en forskrift for aktiviteten A som funktion af tiden t. Den er givet som

A(t) = A_0*(½)^(t/T½), t>=0

hvor A_0 er aktiviteten til tiden t=0 og T½ er halveringstiden. Til tiden t=0 er A(0)=A_0 åbenbart 100 Bq. Altså

A(t) = (100 Bq)*(½)^(t/T½)

Til et bestemt tidspunkt, t1, er aktiviteten faldet til 10 Bq. Altså må

A(t1) = 10 Bq

Du skal blot løse denne ligning med hensyn til t1.

Svar #2
18. oktober 2005 af unpure (Slettet)

så det vil sige, at jeg SKAL sidde og prøve mig frem med forskellige værdier i t?

tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. oktober 2005 af fixer (Slettet)

Nej, det er netop det det ikke vil sige. Du skal løse ligningen ved anvendelse af dine algebraiske færdigheder:

A(t1) = 10 <=>

100*(½)^(t/T½) = 10 <=>

(½)^(t/T½) = 1/10 <=>

:

fortsæt selv.

Svar #4
19. oktober 2005 af unpure (Slettet)

Ah ja selvfølgelig. Evnerne på det område er vist lidt rustne, men det kan da reddes med lidt intensiv læsning :)

Mange tak for hjælpen

Skriv et svar til: aktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.