Matematik

Trigonometri ???

27. maj 2013 af helenafrid (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg er igang med at øve til min eksamen på onsdag og her er en opgave, som jeg er lidt i tvivl om:

En flydebro er forbundet med land via et mellemled, så flydebroen følger høj- og lavvande. 

I en model ligger mellemleddet vandret ved højvande, og forskellen i beliggenheden af mellemleddet ved høj- og lavvande kan skitseres på følgende måde: 

Mellemleddet AB og AD er 4 m langt, og vinkel A er 10 grader. 
a) Bestem BD . 

Jeg har brugt cosinusrelationen for vilkårelige trekanter, men det giver ikke mening:
a2=42+42-2*4*4*cos(10) ? a2=0.486152

kan jo ikke tage kvadratroden af det tal?


b) Bestem højdeforskellen BC mellem høj- og lavvande

 

Jeg har vedhæftet filen med billedet af trekanten. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvorfor kan du ikke tage kvadratroden af det tal?

Benyt at trekanten ABD er ligebenet, så

|BD| = 2·4·sin(5º)

Dernæst fås

|BC| = 4·sin(10º)


Svar #2
27. maj 2013 af helenafrid (Slettet)

men |BC| = 4·sin(10º) giver 0.694593 hvilket hellere ikke kan passe? 

Og hvor får du 5º fra :) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Vinklen 5º er den halve topvinkel. Tallet 0.694593 er korrekt. 


Svar #4
27. maj 2013 af helenafrid (Slettet)

så er den jo under 1 lang, er det muligt ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, hvorfor skulle det ikke være muligt?


Svar #6
27. maj 2013 af helenafrid (Slettet)

Vidste bare ikke, at en side kunne være under 1 :) men man tak for hjælpen! :)

Hvad med opgave b?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det var jo svaret på b) Se #1


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

√(0,486152) = 0,69724601110368498113160910194704

;-)


Svar #9
27. maj 2013 af helenafrid (Slettet)

Nå jeg troede det var svaret på a) :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Svaret i a) er |BD| = 2·4·sin(5º) eller kvadratroden af dit resultat i #0 som du fik beregnet i #8.


Svar #11
27. maj 2013 af helenafrid (Slettet)

Okay, mange tak og undskyld min forvirring :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. maj 2013 af x5 (Slettet)

Jeg forbereder mig også til eksamen og laver samme opgave. 
Altså jeg har udregnet BD vha. cosinusrelationerne i Maple(Mit CAS-værktøj) : 
> AB := 4

> AD := 4


> solve(BD^2 = AB^2+AD^2-2*AD*AB*Cos(10), BD) 
Resultatet bliver 0,6972459394

Sidelængde BD = 0,6972459394

 

Jeg forstår ikke den metodeden der bliver brugt i de forrige kommentarer til at udregne siden BC, men kan man ikke bruge Tangens til dette? altså :

Tan(A) * hos = mod
Tan(10)* 4 = 0.7053079228


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det kan du kun bruge i en retvinklet trekant.

BC har samme længde som højden fra D på siden AB i trekant ABD. Derfor er

|BC| = 4 · sin(10º)


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. maj 2013 af x5 (Slettet)

I know, men vinklen ABC er jo retvinklet. Er det så ikke muligt at bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Du kender jo ikke vinkel BAC.

Beregningen i #13 er ganske ukompliceret og ligetil.


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. maj 2013 af x5 (Slettet)

Det virker da også meget simpelt, jeg tror det er mig der er blevet forvirret. Men vil du ikke formulere "BC har samme længde som højden fra D på siden AB i trekant ABD." på en anden måde. 

Fordi jeg forstår det som om at BC har samme længde som BD i trekant ABD. Derfor kan du tillade dig at bruge 
mod = hyp * sin(A)
BC = 4* sin(10)

Jeg ved at ovensående også kun gælder for retvinklede trekanter. Jeg tror jeg har misforstået det der er blevet skrevet tidligere.


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Siden BD er jo ikke en højde i trekant ABD. Højden fra D på siden AB i trekant ABD går fra punktet D vinkelret på siden AB; det følger af definitionen for en højde. Højdens fodpunkt på AB danner sammen med punkterne B, C og D et rektangel. Derfor har siden BC samme længde som den omtalte højde.

Siderne BC og BD har ikke samme længde.


Brugbart svar (0)

Svar #18
29. maj 2013 af x5 (Slettet)

hmm. Okay. Jeg lidt bedre med nu, men jeg forstår ikke hvorfor #16 forklarer hvorfor BD har samme længde som BC. 
Atlså i rektanglen bliver BD en diagonal gennem rektanglen, mens BC er en side i rektanglen.  Burde BC ikke logisk nok være mindre så, tænker jeg?.

(Mange tak for svarene!)


Brugbart svar (0)

Svar #19
29. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Som jeg netop skriver, har BD og BC ikke samme længde. Jeg har forklaret, at højden fra D på siden AB har samme længde som BC.


Brugbart svar (0)

Svar #20
29. maj 2013 af x5 (Slettet)

Puha. Jeg vil kigge mere på det. Tror jeg skal have noget søvn nu. Tusind tak for din hjælp!


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.