Matematik

Sandsynlighed - Lodtrækning

28. maj 2013 af andreaspeter89 (Slettet)

Hej.

Jeg er lejlighedssøgende i Aarhus, hvilket  ikke er nogen nem opgave. Jeg har fundet et godt udlejningsselskab, hvor muligheden for fremvisning er stor. Problemet er bare at blandt dem, der er til fremvisning (typisk en seks stykker), trækker udlejningsselskabet lod.

Nedslående tanke at jeg så i princippet kan blive ved med at komme til fremvisning uden at få nogen lejlighed. Så jeg kom til at tænke på, hvordan er det nu med sandsynligheden for at vinde en lodtrækning. Den må vel stige jo flere, jeg deltager i? Hvordan kan jeg regne det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis der er det samme antal deltagere i hver lodtrækning, er din chance for at vinde i en lodtrækning den samme, uanset hvor mange gange du har trukket en nitte i de forudgående lodtrækninger.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2013 af PeterValberg

nej, det gør den ikke, for så burde jeg være blevet lottomillionær for længst,
når man tænker på, hvor længe jeg har deltaget i det spil :-)

hvis der hver gang er 6 potentielle lejere til fremvisningen (hvoraf du er den ene),
så er sandsynligheden for, at du vinder lodtrækningen 1/6 (hvis der ikke fuskes).

Næste gang er det samme billede, men en anden situation (uafhængig af den første osv)

jo færre, der deltager i fremvisningen, jo større er sandsynligheden, og omvendt, men det
siger sig selv :-)

I teorien kan du deltage i årevis uden at vinde :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
28. maj 2013 af andreaspeter89 (Slettet)

Øv :/
Men tak for svarene :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. maj 2013 af woopss (Slettet)

Det er rigtigt som #1 siger. Der er 5/6(83%) for at du ikke vinder hver gang du deltager lige meget hvad(hvis der er 6 i alt). Men her kommer det som er lidt mærkeligt ved sandsynlighedsregning.... For sandslygheden for du ikke har vundet efter 2 deltagelser med 6 personer hver gang er:     5/6*5/6=70%


Svar #5
28. maj 2013 af andreaspeter89 (Slettet)

Kom lige til at tænke videre over det. Det svarer vel til at slå et bestemt antal øjne med en terning. Det kan så godt være, chancen for at slå f.eks. 6 ved hvert kast er 1/6, men jo flere slag jeg slår (eller fremvisninger jeg deltager i), jo større må min chance da blive for på et eller andet tidspunkt at vinde? Hm...

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4, #5

Ja, det er korrekt, men i hver lodtrækning har du nøjagtigt den samme chance for at vinde, uanset hvor mange gange du har spillet før.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. maj 2013 af woopss (Slettet)

Det lyder forkert at dine chance for at vinde vil blive større. Men chance for du har vundet bliver større desto flere fremvisninger du har været til. 

Der er 6 personer til fremvisninger: Du har 1/6 chance for at vinde hver eneste gang

Efter n gange er chance for du har vundet: 1-(5/6)^n.

eks.

Efter 1 gang:   1-(5/6)^1=16%

Chance for du har vundet efter en fremvisning er altså  16%

Efter 10 gange: 1-(5/6)^10=84%

Chance for du har vundet efter 10 fremvisninger er altså 84%

Men chance for at vinde hver eneste gang du er gået til fremvisninger har altid været 1/6=16%


Svar #8
28. maj 2013 af andreaspeter89 (Slettet)

Jeg går ud fra, jeg bare kan fortsætte, så sandsynligheden ved jeg ikke har vundet ved 5 fremvisninger er (5/6)^5?

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. maj 2013 af woopss (Slettet)

Ja sandsynligheden for du ikke har vundet efter 5 fremvisninger er (5/6)^5=40%.

Men urimlig som verden er... Så er chancen for du vinder næste gang kun 1/6 :P


Svar #10
28. maj 2013 af andreaspeter89 (Slettet)

#7 Super. Prøvede lige at solve (5/6)^x=0, hvilket med meget god mening gav false. Tak for hjælpen :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Specielt, hvis det ikke koster noget at deltage i hver lodtrækning, er der ingen grund til ikke at fortsætte.

I et spil, hvor man betaler en indsats for at deltage i hver lodtrækning, er der i praksis begrænsninger for, hvor længe man kan blive ved med at deltage.


Svar #12
28. maj 2013 af andreaspeter89 (Slettet)

Verden er urimelig og ulogisk :)

Brugbart svar (0)

Svar #13
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

ax med a > 0 er en eksponentialfunktion. Dens funktionsværdier er positive for alle x. Hvis 0 < a < 1 er funktionen ax en aftagende funktion og den vil gå mod 0, når x går mod ∞ .


Skriv et svar til: Sandsynlighed - Lodtrækning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.