Fysik

Reaktionsskema

03. juni 2013 af KaldmigKalle (Slettet) - Niveau: A-niveau

Apparatet CINDI indehollder en radioaktiv kilde med isotopen 252-Cf, der kan henfalde ved spontan fission, hvor en kerne af sig selv spaltes i to mindre kerner og et antal neutroner. Når 252-Cf henfalder ved spontan fission, kan der dannes 132-Sn og endnu en kerne samt 3 neutroner.
a) Opskriv reaktionsskemaet for denne spontane fission af 252-Cf

Anyone? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. juni 2013 af mette48 (Slettet)

Ved opslag i neuklidkortet findes at

Cf har 98 protoner i kernen......................25298Cf

Sn har 50 protoner i kernen ....................13250Sn

en proton  ................................................ 10n

Det ukendte stof kaldes xy?

25298Cf -> 13250Sn + xy? + 3* 10n

Samlet antal kernepartikler: 252=132 + x +3*1 ⇒252=135+x ⇒x=117

Samlet antal protoner:         98=50 + y + 3*0 ⇒98=50+y ⇒ y=38

Ved opslag ses at stoffet med 38 protoner i kernen er Sr

 Der dannes altså 11738Sr


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. juni 2013 af mathon

 

          25298Cf  --->   13250Sn   +   11748Cd   + 3 10n


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. juni 2013 af mette48 (Slettet)

Ups regnefejl

Samlet antal protoner:         98=50 + y + 3*0 ⇒98=50+y ⇒ y=38

det skal være Samlet antal protoner:         98=50 + y + 3*0 ⇒98=50+y ⇒ y=48

Ved opslag ses at stoffet med 48 protoner i kernen er Cd

Der dannes altså 11748 Cd


Skriv et svar til: Reaktionsskema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.