Fysik

Epot=-G*M*m/r

08. juni 2013 af lllGymnasieelevlll (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal ud fra gravitationsloven bevise, hvorfor potentiel energi i et tyngdefelt kan beskrives som Epot=-G*M*m/r.

Jeg går ud fra, at jeg skal gange med r på begge sider i gravitationsloven, så jeg får F*r=G*M*m/r.

F*r er jo Newton gange meter, så det kan jeg vel skrive som arbejde:

A=G*M*m/r

Med den potentielle energi vi jeg jo gerne beskrive, hvor stort et arbejde gravitationskraften udfører for at flytte en genstand fra et niveau til et andet niveau. Jeg vælger altså to punkter, hvor et af punkterne er uendeligt langt væk. Jeg trækker punkterne fra hinanden, da jeg jo vil vide hvor meget energi det kræver at gå fra det ene punkt til det andet.

A=G*M*m/r∞ -  G*M*m/r

men G*M*m/r∞ er jo 0, hvis r = ∞

Så får jeg A= -G*M*m/r, altså Epot=-G*M*m/r

Er dette på nogen måde rigtigt? Jeg har ingen anelse om, hvordan man ellers skulle gøre det. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. juni 2013 af peter lind

Ikke helt. Arbedet er som du beskriver kraft gange vej; men du kan ikke bare gange med vejlængden for kraften ændrer sig undervejs.   Du skal bruge at for at flytte et legeme et lille stykke dr er arbejdet dA = F*dr. Når du så skal finde arbedet ved at flytte mellem 2 punkter bliver arbedet A=∫Fdr, hvor grænserne er r i de 2 punkter


Skriv et svar til: Epot=-G*M*m/r

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.